Zvezdin rival za LŠ: Brzo, brže, Makabi 1Bogdan Planić (desno) EPA-EFE/Adam Davy / POOL

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković, za sebe otvoreno kaže da je „ozbiljni optimista“ u vezi ishoda dvomeča plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona, Makabijeva surovo ubedljiva pobeda nad Olimpijakosom u srcu Atine (0:4) i kanonada golova u mreži Apolona tokom gostovanja Kiprana u Haifi (4:0) sugerišu da srpski prvak mora da podigne „borbenu gotovost“ na najviši nivo, a informacije iz Izraela kažu da se radi o respektabilnom timu i treneru modernih nazora.

Četrdesetdvogodišnji stručnjak Barak Bahar i njegovi puleni doveli su Makabi na prag takmičenja čiji akter nikad nije bio, tako što su forsirali brzinsku distribuciju lopte, dobro kretanje bez nje, teranje rivala na greške visokim presingom, jednostavnu tranziciju iz defanzive u ofanzivu i obrnuto… Uz formacijsko prilagođavanje rivalima, pa su igrači nekada bili raspoređivani u sistem 3-5-2, a nekada u (ćešće korišćenu) 4-3-3 postavku. I vrlo jasnu koncepciju prilikom trgovine na fudbalskom tržištu, jer u ovom sastavu prođu imaju samo oni što se brzo kreću i još brže razmišljaju, bez suvišnih vaganja i poteza, a da pritom imaju dovoljno fizičke snage za stalno agresivno atakovanje na protivnika, s idejom da se svaka presečena akcija što pre pretvori u kontranapad.
Pa i pored „dugačke klupe“ i dovoljno dobrih alternativa, neki pojedinci imaju veću minutažu od drugih. Tako je pomenute trijumfe sa po četiri data pogotka, potpisala jedanaestorka u sastavu: Koen, Sandgren, Goldberg, Planić, Kornu, Haziza, Mohamed, Lavi, Šeri, Pjero, David. Srpski internacionalac Bogdan Planić važi za stub odbrane, a kada zadnju liniju čini kvartet ljudi onda mu u obavljanju štoperskog posla pomaže Goldberg. Bekovi Sandgren i Kornu fino se snalaze ne samo na svojim primarnim pozicijama uz aut liniju već i kada im se traži da više dejstvuju kao centralni defanzivci. Ono što im je svima zajedničko jesu istrčavanja daleko od golmana Koena, da bi iznosili loptu bliže centru i zajedno sa ostalima vršili pritisak na momke u drugim dresovima, što je naravno mač sa dve oštrice, jer kašnjenje sa vraćanjem na primarne pozicije i „balon“ lopta iza leđa defanzive mogu ozbiljno da zakomplikuju stvari.
I vezni red je sazdan od kvaliteta. Počev od tandema zadnjih veznih Mohameda i Lavija, pri čemu prvi važi za nekoga ko odlično čita igru i rezonski povezuje druge dve linije tima, a drugi se ističe sjajnim radijusom kretanja u oba pravca. Ipak, glavna zvezda ekipe, miljenik navijača i medijskih izveštača je Šeri, za kog još nije izvesno da li će se sasvim oporaviti od povrede i biti maksimalno spreman za prvi sudar sa crveno-belima. Jer je Makabijeva „desetka“ igrač poteza, voli i zna da dribla, od velike je koristi prilikom prekida, fantastično se snalazi na brisanom prostoru… U tome ima veliku podršku prodornih krila Hazize i Davida, a svi zajedno puno rade za frišku centarforsku akviziciju Pjeroua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari