U jurenju pozitivnih rekorda u Superligi, fudbaleri Crvene zvezde ni slutili nisu da će već u osmini finala Kupa Srbije, potpuno iz nebuha, na svom terenu seriju od 16 vezanih pobeda prekinuti drugim najubedljivijim porazom na svom terenu u klupskoj istoriji. Fudbaleri Borca ni u najboljem vicu nisu pretpostavili da će u poslednjih 15 minuta sinoćnjeg meča “koketirati” sa crnim rekordom crveno-belih iz 1966. kada je Velež slavio sa 6:2 na Marakani. Da su realizovali još jedan od najmanje tri zicera u pomenutom periodu uspeli bi u onome što decenijama unazad nisu jedan Bajern, Milan, Barselona, Real…. Borčevih pet golova, kao demonstracija perfekcije kontranapada, nateraće vodeće ljude kluba iz Ljutice Bogdana, na čelu sa trenerom Miodragom Božovićem, da se ozbiljno zamisle i već na zimu naprave potpunu rekompoziciju poslednje linije koja je sinoć izgledala najblaže rečeno amaterski – 1:5 (0:3).

Eksperiment crnogorskog stručnjaka u vezi sa startnom postavom prouzrokovao je pravi požar u redovima crveno-belih; Mbođ je u veznom redu izgledao kao “padobranac” na žurci, Ristić je još jednom objasnio zbog čega nije deo najkvalitetnijih jedanaest, dok je Plavšiću nedavna povreda otupila agresivni instikt kojim je po dolasku iz Spartaka “kupio” sebi mesto u prvih jedanaest. Iako mu to nije bila namera, crnogorski stručnjak je ovim potezima zapravo pokazao koliki značaj ima Grujić u samom manevru, odnosno Vieira u špicu napada.

Zvezda je u uvodnih 20 minuta bila bolji tim, visokim presingom lako je uspostavila dominaciju u posedu lopte, stvorila je par solidnih šansi, ali je prva kontra gostiju bila zapravo uvodna sekvenca horora u kome su crveno-beli postali laka žrtva; Jevtović je u sumnjivoj situaciji umakao po desnoj strani, uposlivši usmanjenog Zorića na suprotnoj stativi za početak istorijskog trijumfa “zebri” na stadionu “Rajko Mitić”. Osetili su gosti da je kapiten Luković sinoć bio ubedljivo najslabija karika u redovima trenutno najboljeg tima Superlige, koji je do kraja meča bio direktan krivac za najmanje tri gola Borca. Njegova pogrešna procena u 35. minutu na šesnaest metara od sopstvenog gola omogućila je sinoć sjajnom Zoriću da na tacni posluži Vujakliju, najboljeg strelca Čačana, koji je lako matirao Kahrimana. Mogli su gosti u 41. minutu da reše meč nakon što je Luković očajno procenio brzinu pasa, Jevtović je sam kao duh iskočio ispred Kahrimana, ali je stativa sprečila ono što se dogodilo u nadoknadi prvog poluvremena; ponovo je Luković smušeno odreagovao, umesto da izbije loptu ili faulira rivalskog fudbalera na šesnaest metara, dozvolio je Vujakliji da neometano uposli Zorića koji je kod 3:0 “namirisao” svoj “klinački” san da Zvezdi na Marakani da tri gola.

Pokušali su crveno-beli u nastavku da očaj u očima pretvore u bes i inat, nakon slobodnjaka Ibanjeza i gola Jovića, učinilo se da možda preokret nije nemoguć ili barem remi, međutim samo par minuta kasnije Vujaklija je neobjašnjivo umakao Ibanjezu i Lukoviću, a zatim je još neshvatljivije iza zalutalog Kahrimana, pored loše postavljenog Lukovića, počastio Zorića za het-trik. Zvezda je tek tada bila lak zalogaj za raspoložene Čačane, bezglavo srljanje u napadu, uz poneku zrelu šansu, visoko postavljenu poslednju liniju u kojoj je Mbođ prebačen na štopera, a Jovanović u vezni red, “zebre” su prelako preskakale u kontri; Knežević, pa zatim Vukmirović, mogli su da biraju način na koji će matirati grogiranog Kahrimana, kojeg je između dva pomenuta zicera matirao sinoć sjajni desni vezni Jevtović na pas Zorića, koji je sa tri gola i dve asistencije bio aspolutni junak Borčevog prolaska u četvrtfinale Kupa Srbije, postavši tek drugi igrač u istoriji koji je protiv Zvezde u Ljutice Bogdana postigao het-trik. Zorić je inače igrač atinskog AEK – a, koji je pre par godina bio nadomak prelaska u Ljutice Bogdana.

N. Marković

Crvena zvezda – Borac1:5 (0:3)

Strelci: Jović 55. – Zorić 19,45. i 59, Vujaklija 36. i Jevtović 75. Stadion: “Rajko Mitić”. Gledalaca: 3.520. Sudija: Milorad Mažić (Vrbas) Crveni karton: trener Božović (C. zvezda) u 60. minutu.

CRVENA ZVEZDA: Kahriman, Petković, Jovanović, Luković, Ibanjez, Mbođ, Donald, Ristić (od 76. Matos -), Plavšić (od 51. Vijeira 5,5), Jović, Srnić (od 76. Jovović ).

BORAC: Bajić, Tanasin, Miletić, Jablan (od 78. Drašković -), Živković, Jovančić, Mićić, Zorić (od 76. Vukmirović -), Jevtović, Knežević, Vujaklija (od 86. Đerić -).


Božović “iskulirao” Mažića

Posle četvrtog gola gostiju Miodrag Božović, trener Zvezde, reagovao je veoma burno, zbog čega ga je sinoć vrlo prosečni sudija Milorad Mažić isključio, međutim dobrih šest minuta Grof nije želeo da napusti trenersku stolicu. Mažić nije hteo da nastavi utakmicu sve dok crnogorski stručnjak nije otišao u svlačionicu; posle višeminutnog ubeđivanja Božović je krenuo ka tunelu, a na putu je gestikulacijama ka severnoj tribini pokazao najvatrenijim navijačima koliko voli Zvezdu i da je preteško doživeo blamažu.


Dođe takav dan

Nakon crvenog kartona, prema pravilniku, trener Miodrag Božović nije imao pravo da govori na konferenciji za medije, s tim u vezi novinarima se obratio njegov pomoćnik Voja Ćalov: “ Dođe takav dan, kada sve krene po lošem… Nismo bili loši u prvih 20 minuta, ali posle je sve krenulo drugačijim tokom. Krenuli su kiksevi, ušla je nesigurnost u igrače… Oni su zreli i jaki i zasluženo su pobedili. Nadam se da će sa ovakvom igrom Borac doći do finala. Grof je imao primedbu da su prvi i četvrti gol bili iz ofsajda i nije bio zadovoljan reakcijom pomoćnih sudija. Ne znam tačno šta je rekao, ali sad je gotovo. Isključen je”, istakao je Ćalov, dodavši da Grujić nije igrao zbog povrede.


Rezultat normalan sled okolnosti

– Stvari su se odvijale kako Borcu odgovara. Znali smo da moramo da pobedimo Zvezdu na sredini terena, pa da uradimo nešto tamo gde smo najači. Posrećilo nam se da smo postigli prva dva gola, pa smo onda dali i pet, kao normalan sled svega navedenog – poručio je Milorad Kosanović, trener Borca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari