Zvezdina regionalna dominacija 1Foto: Starsport

Titula u tri poteza, nalik načinu na koji šahovski velemajstori ostvaruju pobede, upravo su tako košarkaši Crvene zvezde došli do trećeg uzastopnog pehara u ABA ligi.

Crveno-beli su u finalnoj seriji počistili Cedevitu sa 3:0 u pobedama, završivši sezonu sa svega dva poraza, po jednim u regularnom delu i polufinalu plej-ofa. Time je tim sa Malog Kalemegdana nastavio sa dominacijom u regionu, potvrdivši da je na osnovu kvaliteta jedini „legitimni“ predstavnik ABA lige u Evroligi. „Zov“ fajnal-fora 2018. u Beogradu već sada je toliko snažan da je predsednik Nebojša Čović odmah nakon trećeg meča u Zagrebu dao izjavu koja može biti shvaćena i kao provokacija, jer sama priča o državnom projektu izaziva bes u taboru Partizana, a rasplamsava strasti na crvenoj i crno-beloj strani Kalemegdana.

Zvezda je u finalnoj seriji Cedevitu pobeđivala sa prosečnih 14 razlike, ne ostavljajući rivalu ni promil šanse da dođe makar do jednog trijumfa. Na tom primeru jasno se videla razlika između evroligaša i učesnika Evrokupa. Impresivnih 16 pobeda u novom formatu najelitnijeg takmičenja dobrano su doprineli da crveno-beli u ABA ligi većinu mečeva dobiju na rutinski način, sa obično dve sekvence od po pet minuta granitne odbrane na liniji dodavanja, dovoljne za pravljenje dvocifrene razlike, koju Cedevita nijednom nije mogla da prestigne. Ako se i znalo da Zvezda za klasu ima bolju spoljnu liniju i u odsustvu Stefana Jovića, očekivalo se da Zagrepčani šansu potraže na poziciji centra, odnosno u igri na niskom postu. Osim uvodne četvrtine prvog meča, kada je Miro Bilan ubacio 10 poena, u ostatku serije Kuzmić, Bjelica i Tompson u potpunosti su nadigrali tandem Bilan – Begić, pri čemu je Amerikanac u drugih 20 minuta druge utakmice, kao i u trećem duelu, pokazao zbog čega je doveden iz Galatasaraja. Defanzivno, iako niži i fizički slabiji od Bilana, postavljanjem za „pola tela“ ispred protivničkog centra potpuno je izolovao hrvatskog reprezentativca, dok je u napadu maksimalno koristio brzinu i pravovremeno postavljanje u reketu.

– Svi znamo kakav kvalitet poseduje Dion. Imamo 12 igrača koji u svakom trenutku mogu da reše utakmicu, posebno u ABA ligi. To se pokazalo i u ovoj utakmici kada je on ušao i pomogao ekipi da uspostavi dominaciju od druge četvrtine… Svako od nas napreduje iz godinu u godinu. Uloga mi je ove godine bila drugačija nego ranije, dobio sam više prostora, a igrač to oseti kad uđe u dobar ritam – pohvalio je Marko Simonović bivšeg studenta Severne Karoline i juniorskog reprezentativca SAD.

Zvezda je trećim vezanim trijumfom na Jadranu postala drugi najuspešniji tim u ABA ligi, iza Partizana koji je čak šest puta osvajao regionalno takmičenje. Osam osvojenih pehara u eri Dejana Radonjića od 2013. godine mogu se shvatiti kao posledica uspostavljenog sistema, koji je i dalje na veoma krhkim „finansijskim nogama“ (svega tri plate u dosadašnjem delu sezone), zbog čega i postoji opravdana bojazan predsednika Čovića da se ekipa vrlo lako može raspasti (rasprodati), što bi dobilo na značajnom ubrzanju ukoliko Dejan Radonjić odluči da na leto napusti klub. Prema sjajnom crnogorskom stručnjaku postoje i najveća dugovanja i to ne samo za ovu sezonu i njih bi Čović trebalo prvo da sanira. Neuporedivo bogatiji klubovi već uveliko na skeneru imaju Lazića, Jovića, Simonovića, Gudurića, Kuzmića…

– Najveća naša prednost ove sezone je bila uigranost. To je sistem koji se gradio godinama – podsetio je Simonović, koji je u Zvezdi doživeo drugu mladost i mogućnost da u 31. godini dobro naplati odlične ovosezonske partije.

Povratak Jovića za 20 dana

Boravak Stefana Jovića u Minhenu izgleda da je dao rezultata; srpski reprezentativac oseća se dosta bolje i za nekih 20 dana trebalo bi da se vrati na teren. Zvezdin plej već dva meseca ima problema sa leđima, međutim adekvatne terapije trebalo bi da mu pomognu da u Superligi zaigra pod maksimalnim fizičkim opterećenjem. „Stefan će u narednih dvadesetak dana biti potpuno fit i spreman da normalno radi. Oporavak ide dobro posle Nemačke i intervencija koje je tamo imao. Mislim da će to biti u redu za tih 20 dana“, optimista je predsednik Čović.

Doček u ranu zoru

Navijači Crvene zvezde u petak, ranim jutarnjim časovima, dočekali su košarkaše u Beogradu posle osvajanja titule ABA lige u Zagrebu. Na platou ispred Hale „Aleksandar Nikolić“, oko pola pet ujutro, nekoliko stotina pristalica crveno-belih, uz baklje i pesmu, zahvalili su izabranicima Dejana Radonjića za impresivnu sezonu, kako u ABA ligi, tako i u Evroligi. Zvezda je podigla treću uzastopnu titulu u ABA ligi, a ove sezone osvojili su i Kup Radivoja Koraća, dok u Evroligi nisu uspeli da izbore plasman u Top 8.

Šampioni ABA lige

1. Partizan 6 titula

2. Crvena zvezda 3

3. FMP 2

4. Hemofarm 1

5. Cibona 1

6. Olimpija 1

7. Makabi 1

8. Zadar 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari