Zvezdini "crni minuti" 1Foto: STARSPORT

Dobili su košarkaši Crvene zvezde u trećem kolu Evrolige kvalitetnu lekciju, u kojoj bi trebalo da podvuku sve ono najvažnije što je doprinelo drugom porazu u najelitnijem rangu.

Na startu Evrolige, protiv Fenerbahčea u Istanbulu, Zvezda je imala više vremenskih intervala u kojima nije uspevala da dođe do realizacije iz igre. Učinilo se protiv Baskonije da je na dobrom putu da uspostavi visok ritam u dužem vremenskom periodu, međutim već u duelu sa Žalgirisom videlo se da je da su „crni minuti“ zapravo bolna tačka u primeni taktike trenera Saše Obradovića.

Žalgiris je na delu pokazao argumente zbog kojih i posle trećeg kola ima perfektan učinak u Evroligi, demonstrirajući sposobnost kreacije u centralnom „piku“ na više načina, koje crveno-beli nisu umeli da brane, bez obzira da li su na petici bili Kuzmić, Rit ili Jagodić-Kuridža.

Zvezdi je gotovo u svim segmentima igre, što je i logično za jedan novi sastav, potrebno više sinhronizacije i bolji automatizam.

Trener Obradović je taktički znao kako da brani rivalsku igru dva na dva, međutim otvaranja centara po širini, odnosno spolja u „pik end popu“ predstavljala su nešto što gabaritno i na osnovu rada nogu Kuzmić i Rit jednostavno nisu mogli da zaustave.

Žalgiris je u kreaciji koristio trojicu plejmejkera; neretko igrao u paru sa dvojicom, pritom je sjajno čitao rivalske kretnje na strani pomoći i pravovremeno kažnjavao sporija vraćanja na igrača.

Na 37,5 odsto uspešnosti za tri, Litvanci su iznivelisali čak 15 izgubljenih lopti (osam više u odnosu na Zvezdu). Rit je posebno bio defanzivno kritičan: Zvezda rivalski „pik“ mahom brani visokim iskakanjima centara, a Sudanac sa australijskim pasošem mučio se sa pravovremenim tajmingom vraćanja na svog igrača.

Ofanzivno, Zvezda je imala samo 12 timskih asistencija; za tri je šutirala preskromnih 28 odsto, a posebno loša bila je u poslednjoj četvrtini, tačnije u poslednjih šest minuta. U tom periodu, između 34. i 37. minuta nije postigla nijedan poen, zbirno tek sedam, a na 1:45 do kraja utakmice svega dva. Bez unutrašnje igre (centri zbirno 12 poena), uz loš protok lopte (Lojd često „davio“) poraz je bio neminovan.

– Mi u četvrtoj četvrtini nismo uspeli da odgovorimo kako treba u napadu, nismo dali koš pet-šest minuta i to nas je koštalo pobede. Igrali su jače od nas fizički i zasluženo su slavili. Ta praznina, dugo nismo dali koš – šutirali smo i nismo ubacivali, bilo je i loših odluka u napadu, oni su to iskoristili da naprave razliku, šest-sedam poena je velika razlika u ovakvim mečevima, oni su znali da je zadrže i da privedu meč kraju – samokritičan je bio Ognjen Dobrić.

Gde je srpski Jakubaitis?

Rokas Jakubaitis potvrdio je u utorak uveče u Hali „Aleksandar Nikolić“ da igrači sa nepunih 20 godina mogu biti, ne samo u rosteru, već legitimni deo rotacije u jednom evroligaškom klubu. Rođen 19. novembra 2000. levoruki plejmejker bio je impresivan u polasku u dribling, šutu iz mesta, u trku, pregledu igre (9p, 6as). Crvena zvezda i Partizan u svojim sastavima nemaju nijednog dvadesetogodišnjaka koji ima približnu ulogu nalik onoj koja je dodeljena Jakubaitisu. Trener Obradović je „zakucao“ 22-godišnje Simanića i Radanova za klupu, dok je 21-godišnji Uskoković van rostera. Sa ulaskom u sistem Ročestija i Terija za pomenutu trojicu tek neće biti mesta. U Partizanu je slična situacija: 20-godišnji Trifunović jeste u sastavu, ali je na dosadašnje četiri utakmice uglavnom bio puki epizodista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari