Zvezdini "loši momci" 1Foto: Starsport

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka Detroit Pistonsi osvojili su dve titule u NBA, pre nego što ih je čuveni Majkl Džordan sa Čikagom napokon savladao u pohodu ka prvoj, od ukupno šest titula, u njegova dva mandata u Bulsima.

Pistonse je tada odlikovala fantastična odbrana, Džo Dumars i Ajzea Tomas izluđivali su Džordana. Nešto slično karakteriše i aktuelnu generaciju košarkaša Crvene zvezde koji bi mogli da dobiju nadimak od strane konkurenata u Evroligi „loši momci“ koji je godinama bio „prilepljen“ asovima iz Detroita. Crveno-beli su u četvrtak uveče spustili Milan sa prosečnih 92 na svega 70 datih poena (83:70), postavši tako drugi tim u Evroligi kada je u pitanju najmanji broj primljenih poena (574), odmah iza Barselone (500), koja je u pritom petak igrala derbi sa Real Madridom.

Aktuelni srpski i šampion ABA lige posle osam kola ima dobar skor 4-4, mahom izgrađen na odličnoj odbrani. Zvezda je jedino Galatasaraju dozvolila da joj ubaci više od 80, tačnije 82 u Istanbulu (82:83), dok je pojedine izuzetno dobre napadačke ekipe poput Darušafake, Milana i Baskonije spustila na 71 po meču. Marko Simonović je sa 23 poena zaslužio zvanje najistaknutijeg pojedinca u poslednjem trijumfu, međutim Zvezdin Simon imao je zanimljivo obrazloženje ogromnog entuzijazma koji je pokazao na obe strane terena.

– Odigrali smo odbranu koja nikome ne prija. Kada vidite Branka Lazića kako igra odbranu, a definitivno je jedan od najboljih defanzivaca Evrolige, onda i vi jednostavno ne možete a da ne pokažete sličan nivo entuzijazma. Tu su i Jović, Dženkins, Dangubić… – pomenuo je srpski reprezentativac najvažnije tačke oslonca u Zvezdinom defanzivnom zidu.

I zaista, spoljna linija crveno-belih u stanju je da „primiri“ i najbolje napadače. Jović, Dženkins, Lazić i Simonović tako su građeni da fizički mogu da se nose sa većinom evroligaških asova. Gotovo svi do jednog u stanju su da preuzimaju, da vrše konstantan pritisak na liniji dodavanja i da im ruka uvek bude na lopti prilikom šuta protivničkog igrača. Većina njih tri godine nastupa zajedno, dobro se poznaju i često ispomažu u odbrani. Strana pomoći odlično funkcioniše i prodor igra protivnika je mahom uvek neutralisana. Centri Kuzmić i Bjelica iskakanjima brane visoko postavljene pikove rivala i time onemogućavaju lake asistencije i brži protok lopte. U takvim okolnostima i ne čudi što ofanzivno Zvezda nema izrazitog poentera, već često na svakoj narednoj utakmici neko drugi dođe do izražaja. Osim Simonovića, koji je protiv Bamberga i Milana bio fantastičan u šutu za tri pod uglom od 45 stepeni, u četvrtak uveče Nejt Volters je sa 14 poena u poslednjoj četvrtini pokazao prve znake NBA raspoznavanja.

– Odigrali smo dobro protiv dobrog tima, ovo je velika pobeda za nas. Moramo da nastavimo naporno da radimo i da pokušavamo da pobeđujemo. Saigrači i trener imaju poverenja u mene, moram još malo da se priviknem na novi klub. Pokušavam da uradim sve što mogu da pomognem ekipi. Drago mi je što sam ovde, svi su do sada bili sjajni prema meni. Imam velika očekivanja od sebe, pokušavam da pomognem ekipi bez obzira da li sam u timu, navijam i sa klupe. Dobro je što sam pogodio neke šuteve, moram da nastavim da treniram, a pokušavam da obavim svoj deo kada mi se ukaže prilika – naglasio je Volters, priznavši da mu je laknulo posle dobre partije protiv Milana.

Simonović „trica“

Na osnovu broja ubačenih trojki (20) Marko Simonović trenutno je na trećem mestu Evrolige, iza prvoplasiranog Kita Lengforda (22) i Bobija Diksona (21), ali je prema procentu uspešnosti ubedljivo na prvom mestu (20/39, 51,28 odsto).

Ražnatović: Nema duga prema Dženkinsu

Pred sam meč u četvrtak uveče na Tviteru se pojavio skenirani dokument na kome se vidi da su Čarls Dženkins i Boban Marjanović navodno tužili Crvenu zvezdu zbog neisplaćenih zarada. U prvi mah novinarima je delovalo da je u pitanju klasična podmetačina i spinovanje, što je potvrdio i Amerikanac sa srpskim pasošem, ali i menadžer obojice igrača: “ Nažalost, novinari ne razumeju značenje reči „Bat Consent award“. Nema nikakvog spora, niko nikog nije tužio i nema dugovanja prema Čarlsu. Prilično neverovatno deluje da se potpuno nebitne stvari objavljuju na dan utakmice, a radi se o dokumentu starom rekao bih oko osam meseci“, istinom je replicirao Miško Ražnatović.

Put oko Evrope za sedam dana

U poslednjih sedam dana košarkaši Zvezde odigrali su četiri utakmice od kojih tri na strani (Uniks, Cibona, Bamberg). Sa proputovanja kroz Evropu od 9.000 kilometara vratili su se sa dve pobede (Cibona, Bamberg) u sredu rano ujutro, da bi već u četvrtak dočekali i savladali Milano (83:70). Skor od tri pobede i jednog poraza impresivan je ako se pogledaju okolnosti u kojima je ostvaren, „začinjen“ čekanjem na aerodromu u Kazanju od 13 sati zbog loših vremenskih uslova pri povratku u Moskvu.

Raduljica i Mačvan: Svaka čast Zvezdi

Miroslav Raduljica i Milan Mačvan, reprezentativci Srbije, bili su mahom složni u oceni utakmice: “ Prilično loše izdanje naše ekipe. Izgubili smo, ali nije dobar način na koji smo izgubili. Poštujem Zvezdu i te momke koji daju sve od sebe, ali mislim da nisu oni nas dobili ovaj put, već da smo mi dobili sami sebe. Simketu svaka čast. Ušao je u seriju. Mnoge to iznenađuje, mene ne, jer ga dugo znam. Igra kao zmaj. Podržavam ga i neka nastavi tako“, pohvalio je Raduljica reprezentativnog saigrača. Mačvan pak Zvezdu vidi kao konkurenta za plasman u Top 8: “ Znali smo kako Zvezda igra, ona može sa svima ‘na jednu loptu’, nebitno da li je to CSKA, ili Galatasaraj, Žalgiris… Mogu da dobiju svakoga, imaju mnogo mladih igrača, ali su iskusna ekipa. Biće velike borbe, a verujem da će Zvezda igrati veliku ulogu u borbi i za Top 8.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari