Dusko Ivanovićfoto STARSPORT

Sutra uveče je Dan D za košarkaše Crvene zvezde i njihove nade za plasman u TOP 8 Evrolige.

Iako tanane, one još uvek postoje, a jedini način kako se mogu ostvariti je da aktuelni regionalni šampion u poslednjih pet utakmica ligaškog dela takmičenja zabeleži pet pobeda (Baskonija, Valensija, Asvel, Olimpijakos, Fenerbahče), a da mu se ostali rezultati poklope u potpunosti.

Teže je to uraditi nego reći, ali na muci se poznaju junaci.

Zvezda je u lošoj seriji u Evroligi, pošto su na prethodnih pet mečeva doživeli čak četiri poraza i to od Albe, Bajerna, Panatinaikosa i Barselone, dok su samo savladali Efes.

Upravo su u tom nizu utakmica sopstvene šanse za plejofom doveli do promila, ali dokle god je matematika u igri treba i dalje u konačni uspeh verovati.

Za gotovo sve izgubljene utakmice u prethodnom periodu bila je viđena gotovo identična matrica: velika prednost Zvezde u prvom poluvremenu, pad u trećoj četvrtini, i potpuni preokret u poslednjoj deonici utakmice.

Donekle je iz te šeme iskočila utakmica u Kataloniji u kojoj je Zvezda punih 37 minuta bila ravnopravan rival sa renomiranim protivnikom, ali je na kraju poklekla.

Sigurno je da se razlozi za takav niz kriju i u lošoj psihičkoj spremi igrača Zvezde, ali i u povredama istih koje u značajnoj meri muče trenera Duška Ivanovića.

Upravo i iz tog razloga Ivanović protiv Baskonije neće moći da računa na Branka Lazića, Nemanju Nedovića i Ognjena Dobrića, pa će ponovo sav teret u igri na spoljnim pozicijama pasti na trio plejmejkera Luka Vildoza – Fakundo Kampaco – Stefan Marković, dok će značajnu minutažu imati i nisko krilo Stefan Lazarević.

Upravo će sva pažnja Zvezdinih navijača biti usmerena na argentinski duo Luka Vildoza – Faku Kampaco, koji će očigledno sam morati da dobije raspoloženu Baskoniju.

Španci dolaze u Beograd u sjajnom raspoloženju.

Nalaze se na osmom mestu na tabeli sa pozitivnim učinkom (15-14) identičnim onom koji ima i Žalgiris.

Pobeda je iz njihove perspektive imperativ, ali i ako izgube u poslednja četiri kola će imati realne šanse da izbore plej of.

Trener Đoan Penjaroja odlično vodi tim iz Baskije.

Glavne uzdanice su Markus Hauard i Darijus Tompson, a ekipa igra na koš više.

Na njihovim utakmicama je veliki broj poena uobičajena stvar, a  poznati su po tome što timski izvanredno šutiraju za tri poena.

Odbrana im nije jači deo ekipe.

Kada ih krene šut iz daljine čini se da protiv njih nema odbrane, a njihovu snagu je na svojoj koži najbolje osetio veliki madridski Real koji je za vikend izgubio kod kuće od njih u okviru Endesa lige rezultatom 95:88.

U Evroligi su vezali dva poraza i to od Makabija u gostima i Monaka od kuće, a pre tih utakmica su dobili Real u Madridu rezulatom 85:81.

Kada nije njihov dan, protiv Baskonije se može igrati.

Jači deo tima im je spoljna linija, dok je unutrašnja ipak za nijansu slabija.

Košarkaši Zvezde bi apsolutno morali da izlaze na sve šuteve igrača Baskonije i da Baskijce primoraju da ih pobede igrom u reketu.

U takvoj konstalaciji snaga Zvezda bi itekako imala šanse za trijumf.

Posebno opasni šuteri u redovima Baskonije pored Tompsona i Hauarda su Vanja Marinković, Dalton Homs, Rokas Gedraitis i Maks Hajdeger, dok poslednje informacije iz redova gostujuće ekipe govore da Tadas Sedekerskis u Beogradu možda neće igrati zbog povrede.

Iz daljine su opasni i centri Majk Kocar i Met Kostelo koji je svojim košem doneo poslednju evropsku pobedu svom timu protiv Reala u Madridu.

Nakon utakmice u Beogradu, tim iz Endesa lige čekaju još utakmice kod kuće protiv Albe i Asvela, te na strani protiv Fenerbahčea i Olimpijakosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari