Zvezdino drugo poluvreme 1 Foto: FoNet ABA League

Gausovom metodom u čistoj matematici rešavaju se jednačine sa tri i više nepoznatih, a trenutni pandan u čistoj srpskoj košarci matematičkim „zavrzlamama“ jeste Radonjićev metod rešavanja četiri presudna meča u samo 11 dana po pitanju krajnjih klupskih ambicija u ABA i Evroligi. Krajnji zaključak, koji se može izvući na osnovu duela sa Panatinaikosom, Unikahom i dvomeča sa Cedevitom naslanja se na perfekciju mentalne spremnosti Branka Lazića i saigrača da u drugim poluvremenima pomenutih utakmica u svakom smislu nadigraju protivnike, prosečno postižući kapitalna 44 poena.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

I dok se analizom oslikava Zvezdin plasman u finale plej-ofa ABA lige (serija na tri dobijena meča sa Mega Leksom) i izvesni prolaz u četvrtfinale Evrolige (još samo jedna pobeda u naredna tri kola) dostignut perfektnim rezultatima u poslednjih 11 dana, crveno-beli se već nalaze na putu za Krasnodar, gde će večeras, na pola puta pri „obilasku sveta“ za šest dana (od Malage, preko Zagreba do Krasnodara) odigrati duel sa Lokomotivom u 12. kolu Top 16 faze (18.00).

Pređenih sedam i po hiljada kilometara (Beograd – Malaga, Malaga – Zagreb, Zagreb – Krasnodar) sigurno će zagorčati prelepi ukus zadovoljstva srpskog šampiona posle nezaboravnih 11 dana igranja najvažnijih mečeva u sezoni. Teško je poverovati da je bilo ko u taboru crveno-belih uopšte razmišljao o perfektnom skoru u pomenutom periodu, međutim na osnovu viđenog i doživljenog, šampionska nit definitivno spaja i prožima dvanaestoricu izabranih.

– Video sam negde da ćemo za sedam dana preći 10 hiljada kilometara, stvarno je naporno. Već u četvrtak igramo narednu utakmicu i biće preteško, ali ići ćemo na pobedu, kao što smo išli na svakoj utakmici do sada – potvrdio je Marko Gudurić da reč predaja za njegove saigrače jednostavno ne postoji.

Zajednički presek četiri skupa je drugo poluvreme, u kome su crveno-beli slamali otpor Panatinaikosa, Unikaha i Cedevite u dva navrata. U svim pomenutim utakmicama posle druge četvrtine Lazić i saigrači bili su u minusu, koji je recimo u Malagi iznosio čak 16 poena, međutim nakon 15 minuta odmora i „driblanja“ od strane trenera Radonjića na teren bi se vraćala ekipa sa karakterom gladnog lava spremna i željna da nadigra rivala.

Na svim mečevima Zvezda je u drugih 20 minuta imala različitog „iks faktora“, igrača koji bi bljesnuo i individualnom sekvencom potpuno poremetio defanzivnu shemu rivala. Protiv Panatinaikosa to je bio Tarens Kinsi, u Malagi je šutersko ol-star veče imao Marko Simonović, otpor Cedevite u Beogradu u produžetku slomio je Kvinsi Miler, dok je u Zagrebu zablistao predobri Vladimir Štimac.

– Bila je ovo jedna od mojih najdražih utakmica. Jer je u Zvezdi i za finale. Bilo je jako teško, oni su evroligaška ekipa, ali dali smo sve od sebe, neutralisali smo njihove najbolje igrače i pobedili – osnovna je impresija Štimca nakon eliminacije Cedevite, koji je u Zagrebu bio najdominantnija figura sa 17 poena i šest skokova.

Mogućnost organizovanja napada sa uvek trojicom igrača opasnih po koš, uprkos generalno sporijoj igri od željene, definitivno nije lako čitljiva za sasvim korektne odbrane tri evroligaška kluba. Dati 51 poen u Malagi u drugom poluvremenu ne može biti plod slučajnosti, kao i više od 40 u duelima sa Panatinaikosom i Cedevitom. Spona plejmejker – krilni centar nešto je što Zvezdu izdvaja u odnosu na konkurenciju. Jović i Micić više vole, a i bolji su u prosleđivanju povratnih pasova i dodavanja u širinu što Miler i Simonović obilato koriste. Hemija među njima obično proradi u drugih 20 minuta što je stvar koja svakako raduje sve poklonike crveno-belih nijansi.

Čović: Kamnikar završena priča

Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde, bio je vrlo zadovoljan nakon pobede u Zagrebu, poručivši da je sada već izvesno da su crveno-beli plasmanom u finale plej-ofa obezbedili učešće u Evroligi naredne sezone. Podsetio je i da Aleš Kamnikar jednostavno mora biti prošlost ABA lige: “ Sve se dobro završilo, što ne znači da smo mi zaboravili i da ćemo zaboraviti sve što se događalo. Dakle, Kamnikaru više nema mesta u regionalnoj ligi. On je završena priča. Nadam se da će direktori Krešo Novosel i Žarko Čabarkapa u idućoj sezoni, zajedno sa svima nama, obezbediti novu formulu i nove ljude koji će se baviti tim poslom“, jasan je Čović.

Putešestvije

Ekipa Dejana Radonjića preći će u periodu od nedelju dana više od 12.000 kilometara, uzimajući u obzir i njeno gostovanje Unikahi u Malagi i Cedeviti u Zagrebu. Crveno-beli doputovali su u sredu autobusom iz glavnog grada Hrvatske kao finalisti ABA lige, stigli kućama oko četiri sata ujutro, a već u 11.30 okupili su se na aerodromu „Nikola Tesla“, odakle su u 13.08 poleteli ka Moskvi. Posle tročasovnog leta, Radonjićev stručni štab i igrači čekaće presedanje za Krasnodar pet časova na aerodromu „Šeremetjevo“, pa se očekuje da nakon leta dužeg od dva sata stignu na krajnju destinaciju posle ponoći po vremenu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari