Mađarska je pozvala ukrajinskog ambasadora zbog, kako smatra, uvreda upućenih zemlji 1Foto: Shutterstock

Mađarska vlada pozvala je danas ukrajinskog ambasadora da protestuje zbog, kako je navedeno, „uvreda“ Kijeva oko stava Budimpešte prema ruskoj invaziji.

„Vreme je da ukrajinske vođe prestanu da vređaju Mađarsku i priznaju izbor mađarskog naroda“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Mi smo se jasno izjasnili osuđujemo vojnu agresiju, branimo suverenitet Ukrajine, odobravamo da stotine hiljada izbeglica beže za svoj život“ ka EU, napisao je Sijarto u poruci na Fejskbuku.

Ali je dodao da mađarska vlada odbija da „ugrozi mir i stabilnost mađarskog naroda“.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je ubedljivom većinom ponovo izabran u nedelju za svoj četvrti uzastopni mandat, već je kritikovao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji ga je nabrojao među svojim protivnicima.

Za vreme izborne kampanje u Mađarskoj Zelenski je više puta pozvao Orbana, viđenog unutar EU  kao najbliskijeg saveznika Moskve,  da izabere stranu. Zelenski je optužio Orbana da je „izgubio čast“ zbog veza sa Vladimirom Putinom.

Iako je Mađarska članica NATO kao i EU, Budimpešta je odbila da šalje oružje susednoj Ukrajini, navodeći da želi da ostane van tog sukoba da „zaštiti“ Mađare.

Mađarska se takođe, kao i Nemačka i Austrija,  protivi uvođenju sankcija protiv ruske nafte i gasa.

Poljska i druge zemlje centralne Evrope, tradicionalno bliske Budimpešti, takođe su kritikovale stav Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari