Guverner Njujorka kritikovao ponašanje federalnih vlasti oko migranata 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams posetio je teksaški pogranični grad El Paso i kritikovao odgovor federalnih vlasti SAD na ogroman priliv migranata u američke gradove.

Adams je rekao da je potrebna „jasna koordinisanost“ i da je gradovima u koje pristižu migranti potrebna pomoć Federalne agencije za upravljanje krizama (FEMA), preneo je Asošiejted pres.

„Naši gradovi su podriverni. Mi to ne zaslužujemo. Migranti to ne zaslužuju. Ni ljudi koji žive u gradovima to ne zaslužuju. Očekujemo više od naših nacionalnih lidera; da se posvete ovom pitanju na opipljiv način“, rekao je Adams na kraju dvodnevne posete El Pasu, na jugu SAD.

Adams je ocenio da je grad Njujork preplavljen migrantima, s obzirom da je prošlog leta primio 40.000 tražilaca azila a prošle sedmice postavljen je rekord u njihovom dnevnom prilivu, pošto ih je samo za jedan dan pristiglo je 840.

„Njujork više ne može da primi. Ne možemo“, rekao je Adams i dodao to ne mogu ni drugi gradovi i da „nijedan grad ne zaslužuje ovo što se dešava“.

Adams, pripadnik Demokratske stranke SAD, kritkovao praksu guvernera nekih saveznih država da transportuju migrante sa granice direktno u gradove, uključujući Njujork, koji se nalazi na severoistoku SAD.

Guverner Teksasa i pripadnik Republikanske stranke SAD Greg Abot (Gregg Abbott), tokom čitave prošle godine slao je autobuse pune migranata u gradove pod upravom demokrata kako bi maksimalno razgolitio ono što on smatra neaktivnošću administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) u pogledu velikog broja migranata koji pristižu preko južne granice, iz Meksika.

Adam je, međutim, ukazao da se isto tako ponaša guverner američke savezne države Kolorado koji je pripadnik Demokratske stranke – naime, i on šalje migrante autobusima u Njujork.

Prema Adamsovim rečima, ova dva guvernera pokazuju „dvopartijsko nepoštovanje prema gradovima, što je pogrešno“.

Adams je rekao bi federalna vlada trebalo da preuzme troškove koje imaju gradovi, da bi im pomogao.

„Potrebno nam je stvarno vođstvo Federalne agencije za upravljanje krizama. Ovo je nacionalna kriza“, dodao je Adams.

I predsednik SAD Džozef Bajden je ovog meseca posetio El Paso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari