Britanski analitičar: Tajnim pregovorima do kraja rata u Ukrajini 1foto EPA-EFE/SERGEY KOZLOV 52508

Ciljevi i ukrajinske i ruske strane su nerealni i njihov rat će se završiti tajnim pregovorima, ocenio je britanski analitičar Volfgang Minhau u kolumni „Kako će se rat završiti“ u britanskom časopisu Nju stejtsmen (New Statesman).

Kraj rata u Ukrajini biće dogovoren tajno, kao što je bila dogovorena nedavna razmena zarobljenika Rusije i SAD, u kojoj je američki novinar Evan Gerškovič razmenjen za plaćenog ubicu ruske vlade Vadima Kasikova, tvrdi Minhau, pomoćnik urednika londonskog „Fajnenšel tajmsa“, nekadašnji dopisnik iz Vašingtona i Brisela.

Da bi se došlo do rešenja za rat, trebaće više vremena, a problem ukrajinskih saveznika je što nemaju jasan cilj.

„To će biti šok za pristalice Ukrajine na Zapadu, od kojih neki još veruju da Ukrajina može postići potpunu pobedu, uključujući oslobođenje Krima, možda čak i promenu režima u samoj Rusiji“, piše Minhau u časopisu Nju stejtsmen.

On smatra da je „problem Ukrajine to što njene zapadne pristalice nemaju zajednički dogovoreni ratni cilj“, te će se rat u Ukrajini završiti „kada obe strane shvate da će cena nastavka borbe biti veća od koristi“.

Ukrajinsko zauzimanje dela Kurske oblasti u Rusiji je rizičan potez, ali ako Kijev uspe da zadrži taj deo, to bi moglo da mu pomogne u pregovorima, mada Minhau tvrdi da Ukrajina ne može da povrati okupirane teritorije, a i da Rusija više ne može da okupira ništa novo.

Minhau takođe tvrdi da sankcije zapada Rusiji nisu izazvale željeni efekat – „nisu uspele da povećaju pritisak na Rusiju da odustane“.

„Ali ruski resursi takođe nisu beskonačni. Upravo sada, Rusija ima koristi od efekta ratne ekonomije. To će u jednom trenutku nestati“, piše Minhau.

Jedan od glavnih razloga za smanjenje podrške Zapada Kijevu u poslednje vreme je to što borbe koje se vode u Kurskoj oblasti onemogućavaju normalan dotok gasa.

Minhau navodi da je Ukrajina zauzela grad Suđu, blizu mesta gde ruski gas ulazi u ukrajinsku mrežu gasovoda kojim je gas nastavio da teče pošto su gasovodi Severnog toka na dnu Baltičkog mora dignuti u vazduh pre dve godine.

Analitičar navodi i da Ukrajina upravlja velikim skladištima gasa na koja se Zapadna Evropa u velikoj meri oslanja za snabdevanje, te piše da je Evropa ranjiva ako te isporuke gasa budu prekinute, a obe strane razmenuju napade na protivničku energetsku infrastrukturu.

Minhau zaključuje da bi rat mogao da se završi do sledeće godine, ali kaže da u vojnom smislu ciljevi obeju strana deluju nerealno: „Predsednik Volodimir Zelenski kaže da neće prihvatiti ništa osim potpunog povlačenja Rusije“, a „Putin želi četiri ukrajinske oblasti“.

Iako Međunarodno pravo u potpunosti podržava stav Ukrajine, ovo je rat i neće se rešavati na sudu, kaže Minhau.

Uz to, iz vojne perspektive, postavljeni ciljevi obeju strana izgledaju nerealno, te Minhau smatra da će se one „dogovoriti negde na sredini, možda sledeće godine“.

Mada „ima još mnogo da se igra, niko neće dobiti sve što želi, biće to dogovor bez pobednika, ali koji će omogućiti obema stranama da odnesu pobedu. Biće to prljava pogodba, koja će doći na svet kao svršen čin, poput razmene zatvorenika“, zaključuje Minahu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari