SAD u Nemačku deportovale bivšeg čuvara u nacističkom logoru 1Ilustracija Foto: Pixabay / Erika Wittlieb

Bela kuća je saopštila da je rano jutros u Njujorku uhapšen bivši stražar iz koncentracionog logora Jakiv Pali i izručen Nemačkoj.

Istraga protiv devedesetpetogodišnjeg Palija je pokrenuta pre četvrt veka, kada je priznao da je lagao prilikom ulaska u Sjedinjene Američke države, tvrdeći da je Drugi svetski rat proveo radeći na selu i u fabrici.

Pali je u SAD živeo mirno kao crtač i penzioner, sve dok njegovo ime nije otkriveno na starom spisku nacista, a jedan bivši stražar otkrio kanadskim vlastima tajnu da „živi negde u Americi“.

„Ne bih dobio vizu da sam rekao istinu. Svi su lagali“, izjavio je Pali 1993. godine.

Sudija je 2003. oduzeo Paliju državljanstvo i naredio deportaciju zbog „učešća u delima protiv jevrejskih civila“ u logoru Travniki, u okupiranoj Poljskoj.

Ali, pošto su Nemačka, Poljska i Ukrajina odbile da ga prime, Pali je nastavio da živi u Njujorku sa suprugom, što je izazvalo gnev jevrejske zajednice i česte proteste, uz poklike „komšija vam je nacista“.

Kuću gde je živeo od 1966. godine je Pali kupio od poljskih Jevreja koji su preživeli holokaust.

Pali je u Travnikiju bio 1943. godine, kada je u logoru ubijeno 6.000 zatvorenika, ali tvrdi da nije učestvovao u ratnim zločinima.

Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel je ove godine, kada je stupio na dužnost, odredio kao prioritet Palijevo izručenje Nemačkoj.

Do deportacije je došlo posle dugih diplomatskih pregovora, javlja AP.

Nemačko tužilaštvo je tvrdilo da nema dovoljno dokaza da bi Pali bio optužen za ratni zločin.

Procenjuje se da se posle Drugog svetskog rata u SAD naselilo oko 10.000 nacista. Deportovano ih je 67, devetorica su umrla u SAD jer nijedna zemlja nije htela da ih primi, dok je 28 umrlo tokom procesa ekstradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari