Deset paketa-bombi kritičarima predsednika 1Foto EPA/MICHAEL REYNOLDS

Federalni agenti su pretresli jednu poštu u blizini Majamija, nastojeći da otkriju ko je poslao deset bombi istaknutim demokratama i kritičarima američkog predsednika Donalda Trampa.

„Pojedini paketi su prošli kroz poštu. Oni, ili neki od njih, poslati su s Floride. Uveren sam da će ta osoba ili više njih biti izvedeni pred lice pravde“, rekla je Kirstjen Nilsen, ministarka unutrašnje bezbednosti SAD. FBI je takođe u četvrtak ispitivao eksplozivne naprave poslate bivšem potpredsedniku SAD DŽozefu Bajdenu i glumcu Robertu de Niru. Kako je FBI saopštio, dva paketa koja su bila namenjena Bajdenu presretnuta su u Delaveru, a jedan je stigao u De Nirove kancelarije u NJujorku. Istražitelji su rekli da su isti kao oni koji su prethodno poslati bivšem predsedniku SAD Baraku Obami i još nekim političkim akterima iz demokratskih redova, a u kojima su pronađene improvizovane eksplozivne naprave.

Prema najnovijim saznanjima, ukupno deset paketa je poslato na adrese osmoro Trampovih kritičara. Svih deset su presretnuti. Nijedan od njih nije eksplodirao i nema povređenih. Policijske jedinice zadužene za detonaciju bombi i policijski pripadnici s psima su se u četvrtak pridružili federalnim istražiteljima koji su pretresali centar za distribuciju pošte u Opa-loki, severozapadno od Majamija, saopštila je policija.

Komesar njujorške policije DŽim Onil je rekao na konferenciji za novinare u četvrtak popodne da istražitelji prate dojave koje dobijaju od javnosti. Zvaničnici su izjavili da su ljudi za koje se pretpostavlja da su bili u opasnosti da dobiju paket sa eksplozivnim napravama identifikovani, upozoreni i da im je pružena pomoć tako što je njihova pošta skenirana. DŽon Miler, zamenik komesara njujorške policije za obaveštajna pitanja i borbu protiv terorizma, rekao je da „prate kuda paketi idu“.

Oni kojima su paketi do sada bili namenjeni su poznati po sukobima s Trampom i prezreni su među nekim njegovim pristalicama. Bajden žestoko kritikuje Trampa od kada se povukao s funkcije potpredsednika, dok je De Niro u junu dobio gromoglasan aplauz na dodeli nagrada Toni u NJujorku kada je održao govor u kojem je kritikovao američkog predsednika.

Tramp i zvaničnici Bele kuće su u četvrtak odbacili tvrdnje da on ima bilo kakvu odgovornost u vezi s pokušajima napada bombama, naglasivši da su mediji ti koje treba kriviti za zapaljivu politiku SAD. „Veoma veliki deo besa koji vidimo danas u našem društvu uzrokovan je namerno pogrešnim i netačnim izveštavanjem mejnstrim medija koje nazivam lažnim vestima. Ono je postalo toliko loše i puno mržnje da se to ne može opisati. Mejnstrim mediji moraju da poprave svoje ponašanje, i to brzo!“ napisao je Tramp na Tviteru.

Jedan sumnjivi paket za koji je policija saopštila da sadrži „aktivnu eksplozivnu napravu“, poslat je u studio Si-En-Ena u NJujorku, koji je inače, jedna od najčešćih Trampovih meta za diskreditovanje medija. Prostorije Si-En-Ena su veoma brzo bile evakuisane. Govoreći u četvrtak na jednom događaju u Vašingtonu, državni tužilac SAD DŽef Sešns je rekao agentima FBI da se 24 sata dnevno radi na razotkrivanju jedne ili više osoba koje su poslale pakete. „U administraciji i širom zemlje najstrože osuđujemo ove postupke i rešeni smo da zadovoljimo pravdu“, rekao je Sešns.

Paketi su poslati bivšem predsedniku i potpredsedniku SAD Baraku Obami i DŽozefu Bajdenu, bivšoj državnoj sekretarki SAD Hilari Klinton, bivšem direktoru CIA DŽonu Brenanu i bivšem državnom tužiocu Eriku Holderu, te kongresmenki iz demokratskih redova iz Kalifornije Maksini Voters i milijarderu i filantropu DŽordžu Sorosu.

Uoči izbora za Kongers 6. novembra predsednik Tramp odbija da ublaži svoju retoriku. On je u sredu osudio pokušaje napada i naglasio da je u SAD potrebno jedinstvo. Samo nekoliko sati kasnije je na mitingu je napao medije zbog njihovog navodno negativnog izveštavanja. Brenan, bivši direktor CIA, izjavio je u četvrtak da Trampovi kritičari „neće biti zastrašeni i ućutkani“, odbacivši predsednikove pokušaje da, kako je rekao, okrivi novinare za sve jači bes i nasilje u javnosti. „Prestani da kriviš druge. Pogledaj se u ogledalo. Tvoja zapaljiva retorika, uvrede, laži i podsticanje fizičkog nasilja su sramotni. Popravi svoje ponašanje … pokušaj da se ponašaš predsednički. Američki narod zaslužuje mnogo bolje“, napisao je Brenan na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari