Preminuo Pedi Ešdaun 1 Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Bivši visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, britanski političar Pedi Ešdaun preminuo je večeras u 77. godini.

Britanska stranka Liberalne demokrate, čiji je predsednik bio od 1988. do 1999. godine, objavila je na Tviteru da je Ešdaun preminuo posle kraće bolesti.“S velikom tugom javljamo da je Pedi Ešdaun preminuo u ranim večernjim časovima posle kraće bolesti. Pedi će mnogo nedostajati svima u Liberalnim demokratama kao drag prijatelj i kolega i ostaće upamćen kao neko ko je dao nemerljiv doprinos jačanju suštine liberalizma“, navodi se u tvitovima stranke.

Posle napuštanja britanske politike, Ešdaun je bio visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini od 2002. do 2006. godine.

Ostao je upamćen po tome što je smenio najveći broj zvaničnika Bosne i Hercegovine koji su kršili Dejtonski sporazum, mahom iz Republike Srpske, navodi radio Slobodna Evropa.

Ešdaun je bio žestok zagovornik medjunarodne intervencije tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, podseća Asošiejted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari