Američki naučnici su ustanovili da najmanje 50 odsto zaraza korona virusom prenose ljudi bez simptoma bolesti, objavio je stručni časopis Journal of the American Medical Association.
Zamenik direktora odeljenja za infektivne bolesti u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i rukovodlac istraživanja Džej Batler je rekao da rezultati njihove studije idu u prilog važnosti nošenja maski i pridržavanja fizičkog razmaka, javio je Business Insider, prenosi Hina.
Naučnici su zapotrebe studije svrstali potencijalne prenosioce korona virusa u tri grupe: simptomatske, presimptomatske (oni koji još nemaju simptoma, ali će ih razviti) i asimptomatske.
Zatim su izradili model o tome koliko će koja grupa širiti koronavirus na osnovu dana kad su ljudi najzarazniji. Kao baznu vrednost odredili su peti dan od izloženosti korona virusu, jer je utvrđeno da je to prosek trajanja inkubacije i vreme u kojem većina ljudi razvije simptome.
U model su prvobitno ugrađene pretpostavke po kojima je 30 odsto zaraženih asimptomatsko i po kojima je njihova količina zaraznosti nešto manja (75 odsto) u poređenju s onima koji pokazuju ili će razviti simptome.
Na tim pretpostavkama rezultati su pokazali da su samo asimptomatski ljudi odgovorni za 24 odsto zaraza.
Ali, naučnici su uz to napravili scenarije po kojima je vrhunac zaraznosti treći, četvrti, šesti i sedmi dan, u kojima su podizali i spuštali postotak asimptomatskih ljudi, kao i njihovu stopu zaraznosti u odnosu na ostale grupe.
U velikoj većini tih scenarija pokazalo se da ljudi bez simptoma (asimptomatski i presimptomatski) prenose najmanje 50 odsot novih zaraza.
Čak i u najkonzervativnijoj proceni, u kojoj je vrhunac zaraze sedmi dan nakon izloženosti virusu, a asimptomatski pacijenti uzrokuju 0 odsto zaraza, oni presimptomatski svejedno su uzrokovali četvrtinu novih.
Batler i njegovi saradnici istovremeno upozoravaju na to da njihovi modeli verovatno podcenjuju stvaran postotak širenja u kojem učestvuju ljudi bez simptoma, pošto su stope računali kao da se svi slobodno kreću kuda žele.
Ali, u stvarnosti se na ulazu u mnoge restorane i ostale ustanove meri temperatura da bi se onemogućio ulazak ljudima sa simptomima. Uz to su mnoge osobe sa simptomima od ranije u samoizolaciji kod kuće, što znači da je manja verovatnoća da će širiti zarazu poput onih koji se osećaju zdravima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.