Većini vlasnika restorana u Francuskoj obavezna kovid 19 propusnica koja se od nedavno zahteva od njihovih mušterija izaziva glavobolju.
Ali, za ugostitelje koji rade u pograničnim regionima ona bi mogla da predstavlja pretnju po njihovo poslovanje.
U gradu Sen Žan Kapel, u blizini granice sa Belgijom, vlasnica restorana Benedkit Dijk je zabirnuta zbog toga što njene mušterije treba bukvalno samo da pređu ulicu da bi pronašle belgijski restoran u kojem neće biti podložne novim pravilima francuske vlade.
Od kada je kovid propusnica postala obavezna u ponedeljak, njen restoran Šale di Mon Noar još uvek nema rezervacije za predstojeći vikend.
“Prošlog vikenda moja knjiga rezervacija je bila puna. Restoran je bio popunjen i u subotu i u nedelju. Preko 300 ljudi su bili gosti, a morala sam da odbijem skoro 200 njih. Za ovaj vikend ne stižu mi nikakvi pozivi osim od novinara”, rekla je Dijk za Euronjuz.
Samo sto metara dalje, jedan belgijski konkurent je već privukao nove francuske klijente zahvaljujući novim merama.
“Poslednjih dana nam dolazi mnogo više ljudi nego ranije i mnoge mušterije su nas pitale da li je kovid propusnica obavezna i u Belgiji”, kaže Didije Delval, menadžer restorala Lorlož inverse u belgijskom gradu Heuvelandu.
“Za jednim stolom smo imali kolege iz iste kompanije koje su zajedno došle na ručak. U grupi od njih petoro, jedan nije bio vakcinisan i zato nije mogao da obeduje u francuskom restoranu”, objašnjava on.
Kako je Delval rekao za Euronjuz, problem je što njegov restoran nema dovoljno osoblja da se izbori sa povećanim prilivom francuskih mušterija.
“Već smo prepuni i pokušavamo da zaposlimo nove radnike”, dodao je menadžer.
Benedikt Dijk kaže da žali što francuske vlasti nisu uzele u obzir specifične izazove sa kojima su suočeni restorani u pograničnim regionima.
“Na televiziji gledamo kako ministri jedu u restoranima i zadovoljni su zbog toga što se stvari sa kovid propusnicom dobro odvijaju. Ali oni nisu došli u pogranične regione da vide kakva je situacija u restoranima u tim oblastima”, naglašava Dijk.
Prema njenim rečima, kovid propusnica je samo jedna od niza prepreka sa kojom su se francuski restorani susretali od kada je počela pandemija.
“Moj restoran je zbog lokdauna bio zatvoren devet meseci. Smatram da država mora da razmisli o drugim rešenjima da ohrabri ljude da se vakcinišu tako da ne moramo mi – restorani, barovi ili klubovi – da proveravamo kovid propusnice. To nije naš posao”, naglašava Dijk.
Zdravstvena propusnica – koja dokazuje da je njen vlasnik primio vakcinu protiv virusa korona, ili ima negativne rezultate testa u poslednja 72 sata ili se oporavio od kovida u prethodnih šest meseci – je u Francuskoj uvedena 21. jula.
Ona je tada bila neophodna samo prilikom ulaska na kulturne i zabavne događaje sa kapacitetom od preko 50 ljudi.
Ali, od početka ove nedelje, propusnica se zahteva za ulazak u barove, restorane, zdravstvene centre i korišćenje javnog prevoza na većim udaljenostima.
Ova mera je izazvala masovne proteste širom zemlje, ali vlada tvrdi da je ona neophodna da bi se obuzdao četvrti talas koji je podstaknut zaraznijom delta varijantom virusa.
“Bez ove zdravstvene propusnice bili bismo pronuđeni da ponovo uđemo u potpuni lokdaun”, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, odgovarajući na kritike ranije ovog meseca.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.