Fabrika Mirabell-Werk u Grödigu, nadomak Salzburga, u kojoj se više od veka proizvodila čuvena Mocart kugla (Echte Salzburger Mozartkugel), prestaje s radom.
Poslednja kugla, od 17, 1 grama čokolade s jezgrenom mešavinom marcipana, pistaći i nugata, proizvedena je 5. decembra, obeležavajući kraj jedne epohe, piše austrijski Kurier, a prenosi Klix.
Korporacija Mondelez, vlasnik svih prava na ovaj simbol austrijske tradicije, odlučila je da obustavi proizvodnju u Austriji. U planu je preseljenje proizvodnje u Poljsku ili Češku, ali detalji ostaju nejasni.
Odluka je izazvala nezadovoljstvo, kako među zaposlenima, tako i u lokalnoj zajednici.
Broj zaposlenih smanjen je sa 160 na samo 40, a preostali će napustiti radna mesta do kraja godine.
Salcburg čokolade (Salzburg Schokolade), kompanija koja je do sada izrađivala Mozart kugle za Mondelez, nije se oporavila nakon bankrota 2021. godine. Kao razlozi su navedeni rast cena sirovina, energije i transporta.
Zgrada kompanije, zbog odbijanja prenamjene u stambeni prostor, verovatno će dugo ostati prazna, dok će oprema biti prodana ili demontirana.
Time se, napominje ovaj list, završava 127 godina duga tradicija, a Salcburg gubi jedan od svojih najpoznatijih gastronomskih simbola.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.