Livanjski sir iz BiH postaje nova geografska oznaka: O kakvom se siru radi? 1Foto: Wikipedia/Uniquenick

Evropska komisija (EK) je odobrila da se Livanjski sir iz Bosne i Hercegovine doda u registar zaštićenih geografskih oznaka (PGI).

Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir koji se pravi od kravljeg mleka, ovčijeg mleka ili njihove mešavine.

Ima blago sladak ukus, podseća na jezgra oraha, a starenjem razvija prijatno pikantan ukus.

Njegova karakteristična aroma, obogaćena lokalnim aromatičnim biljem, potiče od ispaše stoke na specifičnoj vegetaciji tog regiona, navodi se u obrazloženju EK.

Sir se proizvodi u regionu Livna, na zapadu Bosne i Hercegovine, više od jednog veka, uz primenu metoda koje se prenose s generacije na generaciju.

U kombinaciji sa specifičnim uslovima okruženja u regionu, koji uključuju mešavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju izuzetan kvalitet i ugled Livanjskog sira, dodaje se.

Nova oznaka biće dodata na listu od 3.639 poljoprivrednih proizvoda koji su već u registru geografskih oznaka Evropske unije. Lista svih registrovanih geografskih oznaka dostupna je u bazi podataka eAmbrosia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari