Rekordan pad potrošnje mesa u Švedskoj 1Foto: Pixabay / Zichrini

Šveđani jedu manje mesa a kada ga jedu, biraju ono lokalno proizvedeno, pokazale su nove statistike.

U poslednjih godinu dana u najvećoj meri je smanjenja potrošnja govedine a gotovo neznatan rast zabeležen je jedino kod jagnjetine.

Podaci Švedske uprave za poljoprivredu za 2017. pokazali su da je prosečna potrošnja mesa smanjena za 2,6 odsto odnosno 2,2 kilograma, što je najveći pad na godišnjem nivou od 1990, od kada ta organizacija prati podatke.

Na duži rok gledano, potrošnja mesa u Švedskoj znatno je povećana između 1990. i 2017, za 41 odsto.

Kada je reč o vrsti mesa, u 2017. je najviše pala potrošnja govedine, u proseku za 1,1 kilogram, na 24,5 kilograma po osobi, a slede svijentina, za 0,8 kilograma, na 32,7 , i živinsko meso, za 0,4 kilograma na 23,2 kilograma.

Povećana je jedino potrošnja jagnjetine, istina skromno, za 100 grama po stanovniku, na 1,9 kilograma, preneo je portal local.se.

Švedska je u 2017. takođe izvezla više a uvezla manja mesa u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz govedine je pao za 4,9%, piletine za 0,6 odsto a svinjetine za 6,9 odsto, čime je nastavljen trend koji traje od 2014, kada su se javile priče o prevelikoj količini antibiotika u uvoznoj svinjetini.

„Poverenje u švedsko meso danas je na visokom nivou, iako ukupno gledano jedemo manje mesa. Postoji više objašnjenja za smanjenu potrošnju mesa a među njima su sve veći broj vegetarijanaca, debate oko promena klime, zdravstveni i etički aspekti“, navodi se u saopštenju Švedske uprave za poljoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari