Konzumiranje kafe i čaja može da se dovede u vezu sa manjim rizikom od moždanog udara i demencije, pokazuju rezultati do sada najveće studije tog tipa.
Moždan udar je uzrok deset odsto smrtnih slučajeva na globalnom nivou dok je demencija jedan od najvećih zdravstvenih izazova na svetu – očekuje se da 130 miliona ljudi živi sa demencijom do 2050.
U okviru istraživanja je tokom više od deset godina praćeno 365.000 ljudi starosti između 50 i 74 godina. Učesnici studije istraživačke grupe „UK bajobenk“ su na početku sami rekli koliko piju kafe i čaja. Tokom perioda istraživanja kod 5.079 njih je dijagnostifikovana demencija, a 10.053 je doživelo najmanje jedan moždani udar.
Istražitelji su utvrdili da je kod ljudi koji dnevno piju dve do tri šoljice kafe ili tri do pet šoljica čaja ili kombinuju četiri do šest šoljica kafe i čaja najmanji rizik od moždanog udara ili demencije.
Kod onih koji su pili dve do tri šoljice kafe i dve do tri šoljice čaja dnevno rizik za moždani udar je bio za 32 odsto manji. Kod njih je i rizik za pojavu demencije bio 28 odsto manji u odnosu na one koji čaj ili kafu nisu pili uopšte.
Istraživanje koje je sproveo Juan Zang i njegove kolege sa Medicinskog univerziteta Tjencin u Kini ukazuje da je konzumiranje samo kafe ili konzumiranje kafe u kombinaciji s čajem takođe povezano sa manjim rizikom od pojave demencije posle moždanog udara.
„Naša saznanja ukazuju da se umereno konzumiranje kafe i čaja odvojeno ili u kombinaciji dovodi u vezu s manjim rizikom od moždanog udara i demencije“, napisali su autori studije u časopisu Plos medisin, preneo je Gardijan.
Međutim, oni dodaju da istraživanje „UK bajobenka“ odražava relativno zdrav uzorak u odnosu na opštu populaciju, što bi moglo da ograniči mogućnost za generalizaciju uspostavljanja ovih veza između čaja i kafe i oboljenja. Iako je moguće da kafa i čaj štite od moždanog udara, demencije i pojave demencije posle moždanog udara, istražitelji kažu da se zaključak o uzročnicima ne može izvesti na osnovu ovih veza.
Profesor Tara Spajers-Džouns, koja vodi program Britanskog instituta za istraživanje demencije i koja je zamenik direktora Centra za naučna istraživanja mozga na Univerzitetu u Edinburgu, nije učestvovala u istraživanju, ali je rekla da je studija „zanimljiva“ i da je „uspešno sprovedena“. Ona je, međutim, naglasila da je potrebno još rada da bi se u potpunosti shvatile potencijalne biološke veze između konzumiranja kafe i čaja i rizika od moždanog udara i demencije.
Profesor Kevin Mekonvej, profesor emeritus primenjene statistike na Otvorenom univerzitetu, koji takođe nije učestvovao u studiji rekao je da ona pokazuje da veze između rizika od moždanog udara i demencije se ne povećavaju i ne smanjuju uvek isto konzumiranjem čaja i kafe.
„Umesto toga, ono što se generalno dešavalo jeste da je rizik od moždanog udara i demencije bio manji kod ljudi koji su pili razumno manje količine kafe ili čaja u odnosu na one koji ih nisu pili uopšte, ali je nakon izvesne količine napitaka rizik ponovo počeo da raste dok nije postao veći nego kod ljudi koji ih nisu pili uopšte“, rekao je Mekonvej.
Kako je objasnio, čim se količina kafe povećala na sedam ili osam šoljica dnevno, rizik od moždanog udara je postao veći nego kod ljudi koji nisu pili kafu i dosta veći u odnosu na one koji su pili dve ili tri šoljice dnevno.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.