Ovogodišnja sezona prikupljanja veoma traženih slatkovodnih rakova počela je na jezeru Jangčeng u Sudžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu.
Kako piše Sinhua, očekuje se da će biti prikupljeno ukupno oko 11.000 tona ukusnih i skupih kraba, što je 1.600 tona više nego prošle godine, rekao je Gu Donghua, zamenik šefa opštinskog biroa za poljoprivredu i ruralna pitanja Sudžoua.
Rakovi su ove godine veći nego prošle jer je bilo manje dana sa visokom temperaturom, bilo je dovoljno padavina i manje tajfuna, što je stvorilo pogodno okruženje za razmnožavanje kraba, rekao je Sju Hao, lokalni uzgajivač.
Početak ovogodišnje „berbe kraba“ obeležen je ceremonijiom koja je održana 25. septemrba u gradu Šađiabang, a krabe sa jezera Jangčeng obeležavaju se posebnom etiketom koja je dokaz autentičnog porekla.
Kinezi imaju običaj da jedu rakove u jesen kada je meso najbolje. Tradicija seže u prošlost do dinastije Han (202. p.n.e. – 220. n.e.).
Veruje se da su krabe dobre budući da se na kineskom reč rak – „sie “ izgovara isto kao i reč koja znači „hvala“, navodi Sinhua.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.