U svetu se godišnje baci preko milijardu tona hrane, što je trećina proizvodnje, proizlazi iz istraživanja koje je sproveo Program Ujedinjenih nacija za hranu FAO.
Takođe, u razvijenim zemljama baci se hrane koliko se u Africi ukupno proizvede.
Ovo je posledica raznih faktora – načina života u razvijenim zemljama, navika kupaca, lošeg transporta i skladištenja u zemljama u razvoju, kao i strategije velikih trgovaca na globalnom nivou.
FAO procenjuje da ova hrana vredi oko 800 milijardi dolara, te bi bila dovoljna da se nahrani barem milijardu ljudi. U razvijenim zemljama se baci oko 220 miliona tona hrane, dok cela sub-Saharska Afrika proizvede 230 miliona tona hrane godišnje.
Interesantno je i da se baci čak 33 odsto svog proizvedenog hleba, uglavnom zbog ustajalosti. U Zapadnim zemljama baci se ili ne upotrebi četiri odsto hrane – zbog izgleda. Naime, restorani i kupci smatraju ovakvo voće, povrće i meso „neatraktivnim“ i manje ukusnim.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.