Italijani i Portugalci jedu najviše voća, a Irci i Belgijanci najviše povrća u Evropi, pokazali su podaci Eurostata za 2017. godinu.
Svaki četvrti građanin, odnosno ko 27 odsto stanovnika evropskih zemalja su najmanje dva puta dnevno konzumiraju voće, 37 odsto jednom dnevno, dok 36 odsto stanovništva voće jede još ređe ili gotovo nikako.
Nešto manji procenat stanovnika (23 odsto) najmanje dva puta dnveno konzumira povrće, a nešto viši procenat (40 odsto), jednom dnevno.
Najviše voća jede se u Italiji, gde 85 odsto stanovnika voće jede makar jednom dnevno, a potom u Portugalu (81 odsto stanovnika). Zemlje u kojima, na dnevnom nivou, povrće konzumira manje od 40 odsto stanovnika su Letonija (35 odsto), Bugarska i Litvanija (po 37 odsto).
U Irskoj i Belgiji po 84 odsto stanovnika najmanje jednom dnevno jede povrće, a u pet evropskih zemalja stanovnici konzumiraju povrće ređe od jednom dnevno: Mađarska (30 odsto stanovnika), Rumunija (41 odsto), Letonija (44 odsto), Litvanija i Bugarska (po 45 odsto). Najviše je evropskih zemalja u kojima između 50 i 80 odsto stanovnika konzumira povrće najmanje jednom dnevno.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.