Mesni prerađivači u Velikoj Britaniji moraju da izvoze meso namenjeno za domaću upotrebu u EU na tranžiranje usled nedostatka kvalifikovanih radnika u mesnoj industriji.
Proizvođači junetine meso šalju u Irsku na tranžiranje i pakovanje, rekao je Nik Alen, izvršni direktor Britanskog udruženja prerađivača mesa, a onda se ono vraća u Veliku Britaniju da bi se prodavalo u supermarketima.
U međuvremenu, prerađivači svinjetine razmatraju da šalju meso na tranžiranje u Holandiju, o čemu je prvi izveštavao Fajnenšl tajms.
Do ovakve situacije je došlo uprkos tome što je Vlada prošlog meseca najavila zaokret u postbregzitovskoj politici imigracije kojom bi se privremeno vizni režim za sezonske radnike proširio i na mesare za svinjetinu.
Cilj je da se spreči masovno klanje zdravih svinja na farmama zbog manjka kapaciteta u klanicama i fabrikama za preradu mesa.
Nakon prošlomesečne izmene viznog režima, u zemlju na šest meseci može da dođe 800 mesara za svinjetinu. Međurim, farmeri i mesni prerađivači i dalje čekaju da dođu radnici i u najboljem slučaju ih ne očekuju pre kraja novembra.
Jedan problem za proizvođače svinjetine jeste taj što svako meso koje se izveze u EU na tranžiranje neće moći da nosi oznaku da je reč o britanskoj svinjetini kada se ponovo uveze u Ujedinjeno Kraljevstvo da bi se prodalo.
„To ukazuje koliko stvari postaju beznadežne. Kada je reč o junetini, Irci imaju pristup velikom broju radnika. Oni dodeljuju vize da bi radili ono što mi tražimo da se uradi i dovode mesare iz inostranstva. Imaju fabrike i one imaju dozvole da se njihovo meso prodaje u supermarketima“, rekao je Alen, preneo je Gardijan.
Inicijativa za izvoz mesa za obradu će koštati dodatnih 1.500 funti po kamionu, uključujući troškove transporta, carina koje su uvedene posle Bregzita i zdravstveni sertifikat za svaku pošiljku.
Meso se proverava u EU kada se izvozi iz Velike Britanije, ali ne i kada stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo jer je Vlada dva puta odlagala uvođenje posbregzitovskih kontrola na uvoz hrane i životinjskih proizvoda i sada će one stupiti na snagu u julu 2022.
„U ovom trenutku nije tako loše jer nema provera robe koja ulazi u zemlju, ali jednom kada počnu da vrše provere, to možda neće biti tako dobra ideja kao dugoročno rešenje, u zavisnosti od toga kako carina bude funkcionisala“, rekao je Alen.
Prerađivači mesa se već neko vreme žale na nestašicu radne snage u mesnoj industriji i upozoravaju da je period od šest meseci za koji će se izdavati vize sezonskim radnicima možda kratak da bi se popravila situacija.
Alen je rekao da nedostaje između 10.000 i 12.000 ove vrste radnika, te da sa 800 neće stići daleko. „Veoma je jasno rečeno da dolaze na samo šest meseci i onda ponovo odlaze. Tražimo da se period produži na 18 meseci i više da bismo obučili ove ljude“, rekao je Alen.
Britaniji nedostaju i vozači kamiona, zbog čega dolazi do zastoja u isporuci robe i samim tim nestašica.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.