Ada Huja postaće novi "Beograd na vodi"? 1

Izgradnju morenog stambeno-komercijalnog kompleksa, sa sportskim terenima i zelenim površinama na Adi Huji, uz desnu obalu Dunava, najavljuju iz Gradske uprave.

Njihovo objašnjenje je da je, prema Generalnom urbanističkom planu Beograda, predviđeno izmeštanje industrijske zone iz ovog dela Palilule, kao što je to urađeno u okviru projekta Beograd na vodi, objasnio je glavni gradski urbanista Milutin Folić ostavljajući otvorenu mogućnost da se na ovom području grade i visoki objekti.

– Kao u većini evropskih gradova, industrija mora da se izbaci iz centra grada, kao što je to urađeno na prostoru Beograda na vodi. Isto će se desiti i na Adi Huji i mi smo za Adu Huju kroz Generalni plan predvideli da to bude stambeno-komercijalna zona – naveo je on.
Za razliku od projekta „Beograd na vodi“ Folić je obećao da će se za Adu Huju tražiti i mišljenje struke, pa se tako očekuje i konkurs na kome će arhitekte predstaviti svoje ideje za uređenje novog kompleksa.

– U drugoj polovini godine biće raspisan urbanistički konkurs na kome će arhitekte i urbanisti moći moći da iznesu svoje viđenje kako treba da se urbanizuje taj deo grada – da li će to biti objekti: pet plus četiri ili pet plus pet ili visoki objekti poput Beograda na vodi, kuda će proći glavne saobraćajnice i slično odnosno na koji način će taj deo Beograda sići na reku – naveo je glavni gradski arihitetekta.
Reč je o razvoju lokacija po sličnom konceptu kao što slučaj sa Beogradom na vodi, na primer, Bloka 18 i brodogradilišta, Ade Huje, Luke Beograd, Marine Dorćol…

Glavni urbanista rekao je i da će posle tog konkursa za Adu Huju biti završen plan detaljne regulacije, nakon čega će biti moguće razvijanje infrastrukture.

Prema postojećem planu na jednom delu Ade Huje, iza rukavca, nalaziće se zelene površine, sportski sadržaji i deo koji će biti nalik na Adu Ciganliju, a preko špica Ade Huje je planirana i izgradnja mosta, nizvodno od sportskih sadržaja.

Tender za idejni projekat mosta preko Ade Huje, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je još krajem prošle godine, kada je planirana i izrada studje opravadnosti novog mosta preko Dunava. Rok za izradu ovog projekta i studije tada je određen na 380 dana, što znači da bismo konkretnije informacije o izgradnji mosta mogli da čujemo krajem ove godine.


Prvo rešiti problem kanalizacije

Jedan od najvećih infrastrukturnih problema u ovom delu grada jeste kanalizacija koja se izliva u rukavac iza Ade Huje. Folić navodi da je jedan od prvih koraka u sređivanju tog prostora rešavanje problema neprijatnih mirisa. Gradska Direkcija za građevinsko zemljište predvidela je da se kanalizacija preusmeri na veliki kolektor koji ide do Velikog Sela, gde se sada nalazi privremeno postrojenje za preradu otpadnih voda. U Velikom Selu planirana je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, čime bi trebalo da ovoja problem bude dugorčno rešen., za sada je u toku uzrada projekta a očekuje se izbor izvođača radova.

Otpad se polako pretvara u park’]

Zelena oaza Ada Huja je bila 1960. pretvorena u gradsku deponiju i godinama se na tom prostoru odlagalo smeće iz celog Beograda, dok deponija nije preseljena u Vinču. Na Adi Huji se i dalje obavlja istovar otpada i nalaze se ostaci propalih betonjerki, deponije peska i šljunka, stovarišta i fabrika papira. Zahvaljujući građanskoj inicijativi i ekološkom pokretu Supernatural 2011. godine očišćeno je i obnovljeno zemljište, zasađeno više od 500 sadnica drveća, preko 2.000 biljaka i napravljeno pet vrtova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari