Adaptirani ogranak Biblioteke grada Beograda na Vračaru koji nosi ime Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka, svečano je otvoren juče.


– Biblioteka je uložila tri miliona dinara u adaptaciju ogranka u epicentru Beograda koji uz bogat fond od oko 10.000 knjiga, ima čitaonicu, internet, deo namenjen deci i kutak posvećen Pekiću – kazala je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov na svečanosti kojoj je prisustvovala i piščeva supruga Ljljana Pekić.

Pekićev kutak sadrži piščeva dela, knjižnu i elektronsku građu koja prati njegov život i stvaralaštvo, kao i doktorate i magistarske radove o Pekiću. Ninkov je ukazala da se adaptirani objekat u Ulici Svetozara Markovića nalazi u blizini škola – „Vladislav Ribnikar“ i Treće beogradske gimnazije koje su „iznedrile značajna imena, među kojima je bio i Pekić (1930-1992)“. Prema njenim rečima, Biblioteka je u nameri da čitaocima omogući što širi uvid u delatnost pisca kroz čitav prostor postavila i izložbu o Pekiću koja je gostovala u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari