Ulica nadomak raskrsnice Borske i Ulice Pere Velimirovića dobila je naziv po azerbejdžanskom pesniku Bahtjaru Vagabzadeu, a tablu sa nazivom juče su svečano otkrili Irena Vujović, pomoćnica gradonačelnika, i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Zadovoljstvo nam je što se nalazimo u ulici koja nosi naziv po slavnom azerbejdžanskom pesniku Bahtjaru Vagabzadeu. To govori o tome kako azerbejdžanski narod neprekidno pomaže srpskom narodu uvek kada je to najneophodnije, kao što je to učinio i tokom majskih poplava. Takođe, tradicionalno prijateljstvo, slična sudbina, Tašmajdanski park, koji je jedan od najlepših ukrasa u Beogradu, i sve što nas je do sada spajalo dovelo je do toga da je Grad Beograd na ovaj način odlučio da iskaže svoju zahvalnost Azerbejdžanu, njegovom narodu i gradu Bakuu. Želim da zahvalim i njegovoj ekselenciji ambasadoru Eldaru Hasanovu što svakodnevno radi na učvršćenju odnosa, kao i njegovom srpskom kolegi ambasadoru Nebojši Rodiću, koji zajednički čine značajne napore da se prijateljstvo dva naroda dalje širi i učvršćuje – rekla je Vujovićeva.

Eldar Hasanov istakao je da današnji događaj predstavlja još jedan u nizu izraza prijateljskih i partnerskih odnosa između dve zemlje.

– Koristim ovu priliku da zahvalim gradonačelniku Beograda Siniši Malom, pomoćnici gradonačelnika Ireni Vujović, svim saradnicima i odbornicima Skupštine Beograda koji su doneli ovu odluku. Ovaj važan događaj nesumnjivo predstavlja još jedan važan korak u približavanju naroda sa velikim kulturnim nasleđem, a na današnji dan se u Azerbejdžanu čitaju dela velikih pisaca poput Ive Andrića, Milorada Pavića i drugih, a slušaju pesme Radmile Karaklajić, Đorđa Marjanovića i Željka Joksimovića. Nakon postavljanja biste Nikole Tesle u Bakuu, dodeljivanje ulice u Beogradu Bahtjaru Vagabzadeu još jednom pokazuje koliko naši narodi čuvaju sećanje na istaknute ličnosti. Dela Bahtjara Vagabzadea poslužila su za razvijanje patriotskog duha azerbejdžanskog naroda i zato zahvaljujem svima koji su omogućili da danas dođe do ovog čina – istakao je ambasador Hasanov.

Odbornici Skupštine Beograda na sednici održanoj 23. juna 2015. doneli su odluku da ulici koja počinje od Crnotravske do raskršća sa Borskom i Pere Velimirovića dodele naziv Ulica Bahtijara Vahabzadea. Bahtijar Mahmud oglu Vagabzade (16. avgust 1925 – 13. februar 2009) bio je azerbejdžanski pesnik, član Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana. Objavio je preko 70 zbornika poezije, 20 poema, dve monografije, 11 naučnih radova i stotine članaka. Pet puta je bio biran za poslanika Vrhovnog saveta narodnih poslanika Republike, bio je poslanik Narodne skupštine Azerbejdžana i jedan je od autora Istorije azerbejdžanske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari