Banka odustala od oduzimanja stana 1

Prodaja stana porodice Milosavljević na Vidikovcu, koji izvršitelji pokušavaju da prodaju zbog dugova prethodnih vlasnika, odložena je do daljneg zahvaljujući pritiscima javnosti i inicijative „Krov nad glavom“.

Javno nadmetanje za prodaju trebalo je da se održi danas u kancelariji izvršitelja Mihaila Dragovića, međutim Eurobanka koja je pokušavala da proda stan, odustala je i pristala da povuče zabeležbu sa stana dok će porodica Milosavljević povući tužbu koju je protiv njih podnela.

Na zakakazanoj prodaji pojavili su se članovi združene akcije “Krov nad glavom”, koji su u prethodnog dana branili stan porodice Miloasvljević od razgledanja potencijalnih kupaca koje je izvršitelj dovodio.

A izvršitelj se na vratima Milosavljevića pojavio jer je u zvaničnim knjigama još uvek zaveden prethodni vlasnik, koji je u međuvremenu napravio dug prema Eurobanci i nije ga uredno plaćao.

Naime, Božidar Milosavljević, pukovnik u penziji, stan na Vidikovcu od 34 kvadrata, u kome živi sa ćerkom i njeno dvoje dece, kupio je 2016. godine, bez hipoteka i tereta, uredno ga plativši. Ono što je ovaj osamdesetosmogodišnjak propustio da uradi jeste – upis prava vlasništva u katastar, što je izvršitelj iskoristio da pokuša da namiri dugove prethodnog vlasnika.

Milosavljević je saznao da će izvršitelji prodati njegov stan u trenutku kada je pokušao da upiše svoje vlasništvo u katastar, ali, kako nam je rekao, tada je već bilo kasno. Zbog toga je unajmio advokata i pokrenuo postupak pred Drugim osnovnim sudom kako bi dokazao da je on pravi vlasnik.

Tek nakon pisanja medija i zalaganja inicijative “Krov nad glavom”, Eurobanka je prihvatila Milosavljevićev jasan dokaz da je on vanknjižni vlasnik stana – ugovor o kupoprodaji overen kod notara, i odustala od pokušaja prodaje.

Ivan Zlatić, iz “Krov nad glavom”, radosno kaže da je zadovoljan ishodom današnjeg okupljanja, jer je interes građana i zdrav razum nadjačao samovolju izvršitelja.

Ovo je pobeda i za Milosavljeviće i za sve koji imaju slične probleme sa bankama. Ujedno je i jasna poruka bankama da ne mogu da se služe pravnim manipulacijama, i pritiscima izbacuju nedužne ljude na ulicu. Eurobanka se već pojavljivala u nekoliko ovakvih slučajeva što samo dokazuje da je problem sistemski, ali drago nam je što su i oni sada uvideli da će morati da posluju drugačije” ističe Zlatić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari