Beograd dobio skver posvećen Momi Kaporu 1Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su danas svečanom otvaranju Skvera Mome Kapora na Vračaru.

Događaju je prisustvovao ministar kulture Vladan Vukosavljević i predsednik opštine Vračar, supruga istaknutog pisca i slikara Ljiljana Kapor i brojni građani. 

Mladenović je istakao da je Moma Kapor jedan od najznačajnih srpskih pisaca, slikara i novinara, istaknuti umetnik koji je živeo i stvarao na ovom prostoru. 

– Od danas Vračar krasi novi skver u čijem se središtu nalazi plato sa detaljem školice, autorskim delom Mome Kapora. Prijatelji i poštovaoci Mominog dela sada imaju jedan osoben urbani kvart koji može da poveže sve ono što je on radio i vrednosti koje ćemo svi zajedno gajiti i ubuduće. Ovo je mesto koje će podsećati na Momu, kao i na sve ono što je on značio za Beograd i sve nas – ukazao je Mladenović. 

On je podsetio da se deo Mačvanske ulice od prošle godine takođe zove po Momi Kaporu, a da je rešenje skvera rezultat novog urbanizma u kome su aktivno učestvovali i građani sa svojim sugestijama, a uz pomoć javnih preduzeća „Zelenilo – Beograd” i „Beograd-put”, Opštine Vračar i Grada Beograda.  

U proteklom periodu na Vračaru, podsetio je Mladenović, podigut je spomenik i Borislavu Pekiću, obeležena je Ulica arhitekte Krasnova, kao i delovi Vračara, gde su živele druge važne ličnosti, i najavio da će to biti praksa i ubuduće. Takođe je najavio za narednu godinu rekosntrukciju Ulice Bore Stankovića, ali i da se u bliskoj budućnosti može očekivati i otvaranje legata Mome Kapora. 

Folić je istakao da je ovo prvi skver koji je urađen u saradnji sa građanima, kao i da je sama inicijativa potekla od građana koji žive u njegovom okruženju. 

– Rezultat te saradnje je skver koji danas otvaramo, a obećavam da ćemo i sve buduće trgove uređivati u saradnji sa građanima, jer na taj način dobijamo informaciju iz prve ruke kako bi stanovnici želeli da izgleda njihovo okruženje – ukazao je Folić. 

Milan Nedeljković je dodao da je Moma Kapor beležio sve što se dešava u Beogradu i na Vračaru gde je živeo, i zahvalio je svima koji su doprineli da od danas taj deo grada ima i skver. 

Ljiljana Kapor je istakla da će skver omogućiti i budućim generacijama da se upoznaju sa zaostavštinom Mome Kapora i zahvalila čelnicima Grada Beograda, Opštine Vračar i Ministrarstvu kulture na podršci. 

Događaju su prisustvovali sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac i direktor JKP „Beograd-put” Ivan Tejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari