“Beograd na vodi” dobija ulicu Vudroa Vilsona 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Novi gradski bulevar na prostoru „Beograda na vodi” poneće ime nekadašnjeg predsednika SAD-a Vudroa Vilsona, a svoje spomenike dobiće patrijarh Pavle i osnivači srpske košarke, odlučili su odbornici gradske Skupštine.

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, kazala je da je u pitanju bulevar koji će spajati Bulevar vojvode Mišića (kod Sajma) i Karađorđevu ulicu, na mestu gde će novi most zameniti stari Savski most. 

– Radi se o inicijativi predsednika Vučića, jer je Vudro Vilson izdavanjem srpskog proglasa 1918. godine i zalaganjem za sigurno obezbeđivanje pomorskog izlaza Kraljevine Srbije pružio našem narodu bezrezervnu podršku. Tomas Vudro Vilson je dobitnik i Nobelove nagrade za mir i ovaj gest predstavlja želju za što bolje odnose između dve zemlje. To je istovremeno i imenovanje prve ulice u projektu Beograd na vodi koji je od nacionalnog značaja – rekla je Andrea Radulović. Obrazlažući predlog za spomenik patrijarhu Pavlu ona je istakla da se radi o predlogu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, na osnovu inicijative gradskog urbaniste Milutina Folića.

– Zbog svoje skromnosti i čovekoljublja, patrijarh Pavle je zaslužio spomen-obeležje. Predložena lokacija je pored Crkve Svetog Marka, na zelenoj površini, uz novi plato. Ovaj spomenik biće simbol svih vrednosti iza kojih je patrijarh Pavle svojim služenjem Bogu i narodu čvrsto stajao – rekla je Andrea Radulović. Odbornici su odlučili i da se na Kalemegdanu, na prostoru između košarkaških terena „Crvene Zvezde” i „Partizana, podigne spomenik utemeljivačima srpske košarke.

– Radi se o reprezentativcima koji su se kvalifikovali na prvo Svetsko prvenstvo, a naša reprezentacija i danas je jedna od najboljih na svetu. Želimo da očuvamo uspomenu na velikane srpske košarke, jer iako je tadašnja reprezentacija nosila ime Jugoslavije, činili su je igrači iz Beograda, Crvene zvezde i Partizana. Spomenik će se nalaziti na Kalemegdanu, između terena Crvene zvezde i Partizana – zaključila je Andrea Radulović. Odbornicima gradske Skupštine tim povodom obratila se i bivša reprezentativka naše zemlje u košarci, Nataša Kovačević, koja je istakla da je važno očuvati uspomenu na izvrsne košarkaše i zahvalila se Gradu Beogradu na ideji za podizanje spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari