Beograd pokreće sajt za izbegla lica na ukrajinskom, ruskom i engleskom jeziku 1Foto: FB/Goran Vesić

Beograd pokreće sajt „Otvoreni Beograd“ (Open Belgrade) za sve koji su izbegli iz Ukrajine i tog dela Evrope. Sajt će biti na engleskom, ruskom i ukrajinskom jeziku, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Prema njegovim rečima, osim sajta u roku od dve nedelje biće pokrenuta i aplikaciju za smart telefone, a u Domu omladine biće otvoren i šalter na kome će raditi ljudi koji govore engleski, ruski i ukrajinski.

„Svi koji dolaze u Srbiju kako iz Ukrajine, tako i iz Rusije i drugih zemalja tog dela Evrope moći će preko sajta Otvoreni Beograd da dobiju sve informacije, kako da reše status, kako da se prijave, kako da otvore firmu, račun u banci, kako da decu upišu u školu ili vrtić ili da reše sve druge probleme sa kojima se suočavaju. Svi koji se jave moći će da dobiju besplatnu pravnu pomoć ukoliko im je potrebna“, naveo je Vesić, dodajući da je Beograd otvoren grad za sve ljude koji se nađu u nevolji.

„Kod nas su svi dobrodošli bez obzira da li su Ukrajinci, Rusi ili pripadnici nekog drugog naroda“, naglasio je on.

Na sastanku, na kome se danas o tome govorilo,bili su predstavnici Komesarijata za izbeglice, Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, UNICEF, Beogradskog centra za ljudska prava…

I Komesarijat Srrbije za izbeglice i migracije objavio je danas da njegovi poverenici svakodnevno dostavljaju „stotine paketa“ pomoći ukrajinskim izbeglicama koje su po kućama u Srbiji.

Iz Komesarijata podsećaju izbeglice iz Ukrajine i one koji su ih primili, da je broj za pomoć i informacije 064 8283171 otvoren 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari