Opština Stari grad i Ustanova kulture „Parobrod“ u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, sutra, u 12 sati, organizuju besplatnu vožnju brodom „Beograd 25“, kada će se održati predavanje Rifata Kulenovića i Gordane Karović, muzejskih saradnika u Muzeju nauke i tehnike, o industrijskom nasleđu na Starom gradu.

U 18 sati u prostorijama UK „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a, za sve zainteresovane biće organizovano predavanje i prezentacija sa akcentom na kulturna dobra na vodi. Interesovanje i naklonost javnosti za industrijsko nasleđe i uvažavanje njegovih vrednosti najsigurniji su način da se ono očuva, a Stari grad nastoji da skrene pažnju na neke važne lokalitete na ovoj opštini.

Prvenstveno se misli na pojedina mesta i neke stare građevine, pored kojih svakodnevno prolazimo, nedovoljno informisani, ponekad isto tako malo svesni njihovog potpunog istorijskog značaja. Plovidba brodom „Beograd 25“, nizvodno Dunavom, do Pančevačkog mosta, azatim uzvodno Savom do Beogradskog sajma, biće prilika da se posetioci upoznaju sa zanimljivostima o Dorćolskoj termocentrali „Snaga i svetlost“ i Luci Beograd na dunavskoj obali, o Beton hali – starom magacinu sa sačuvanim starim kranom na savskom pristaništu, kao i o Kapetaniji samog beogradskog pristaništa.

Tokom plovidbe biće pomenuti i objekti nekadašnje industrijske zone uz reke, a biće reči i o značaju rečnog saobraćaja i očuvanim istorijskim brodovima u beogradskom akvatorijumu kao i olupinama koje se nalaze na dnu dveju reka. Nakon plovidbe brodom, u UK „Parobrod“ o ovome će se voditi razgovor uz kratke prezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari