Besplatne pravne savete građani Savskog venca od sada mogu da potraže u prostorijama svoje opštine u Ulici kneza Miloša 69, gde je već počela sa radom kancelarija u kojoj će im advokati Advokatske komore Beograda svakodnevno izlaziti u susret.

Ugovor o saradnji u pružanju ove vrste usluga, u narednih godinu dana, juče su potpisali predsednik SO Savski venac Tomislav Đorđević i predsednik Advokatske komore Beograda Vojislav Nedić.

– Pravnu pomoć moći će da dobiju svi, a zastupanje pred sudom dobijaće sugrađani čija je materijalna situacija teška i koji sebi ne mogu da priušte na drugi način advokatsku pomoć. Advokatska komora Beograda ponudila se sa tom idejom kako bi na taj način pomogli našim siromašnim sugrađanima, a rukovodstvo opštine je prepoznalo to kao dobru stvar – izjavio je juče Vlada Milić, zamenik predsednika opštine Savski venac.

Ovim činom, kako je rekao Vojislav Nedić, predsednik Advokatske komore Beograda, advokatura nastoji da pokaže jedno humano lice prema zajednici u kojoj postoji ali u isto vreme i da se afirmiše.

– Namera je da se svim građanima pravda učini dostupnom. I sigurno će se sada lakše odlučiti da zatraže pravni savet, jer neće morati da razmišljaju koliko će to da košta. Ono što će moći da dobiju ovde su saveti, sugestije, kao i zastupanje u određenim sporovima, pre svega građevinske, vanparnične i upravne prirode. Bitno je da naši advokati slučaj prate od početka pa do pravosnažnog okončanja određenog spora, ali isto tako stranci daju objašnjenja da li neki spor ima osnova da se vodi ili ne. Samo u Novom Beogradu, gde smo pre dve godine otvorili prvu ovakvu kancelariju, do sada smo besplatnu pravnu pomoć pružili u nekoliko stotina slučajeva – rekao je Nedić i izrazio zahvalnost što je opština Savski venac finansijski podržala projekat. Osim Novog Beograda i opštine Palilula i Rakovica, na ovakav način svojim sugrađanima omogućili su besplatnog advokata. Predsednik Advokatske komore Beograda izrazio je nadu da će se u skorije vreme i ostale beogradske opštine uključiti u ovaj projekat. On je podsetio da je Advokatska komora Beograda sa više od 3.000 advokata i oko 1.500 advokatskih pripravnika najveća advokatska organizacija na prostoru bivše Jugoslavije. Božidarka Stojaković, jedna je od advokata koji će raditi u opštini Savski venac. „Prethodno iskustvo u opštini Novi Beograd je odlično, ljudi su zadovoljni. Dešavalo se da nas ispred vrata još pre početka radnog vremena čeka i po 20 ljudi. Dolaze svi, čak i intelektualci kojima je neophodan savet“, kaže ona za Danas.

Radno vreme

Zbog renoviranja prostorija, trenutno besplatnu pravnu pomoć advokati će pružati u velikoj svečanoj sali opštine Savski venac, u Ulici kneza Miloša 69, svakog radnog dana, s tim što će ponedeljkom radno vreme biti od 15 do 19 časova a ostalim danima od devet do 13 časova. Svakog dana radiće drugi advokat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari