U Beogradu nema parkova za igru dece od sedam do 14 godina, a savremeni urbanistički planovi uređenja parkova u glavnom gradu ne uzimaju u obzir njihove potrebe, ocenila je organizacija Beogradski festival cveća (BFC).


Deci tog uzrasta potrebno je više prostora za istraživanje i učenje kroz igru, a parkovi u Beogradu su uglavnom „standardni“ i namenjeni mlađima, ili u vidu teretana na otvorenom, koje su uglavnom za decu stariju od 14 godina, pokazuje istraživanje koje je BFC sproveo uz pomoć Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD).

Na predstavljanju istraživanja u kom je učestvovalo 130 dece, 92,9 odsto navelo je da više voli igru na otvorenom prostoru, 85,1 odsto njih bi više volelo da se igra u „neklasičnom“ igralištu, poput kućice na drvetu, dok bi se 78,9 procenata mališana pre odlučilo za aktivnu vrstu igre, a 21,1 odsto za video igrice.

Predstavnica BFC-a, Ivana Malinović, istakla je da je period od sedam do 14 godina deteta razvojni i da u njemu dete pokazuje svoj potencijal, kreativnost, ističući da ukoliko im se „to tada oduzme, ostaju trajne posledice koje se kasnije teško ispravljaju“.

Malinović je istakla da deca tog uzrasta obično samostalno ne koriste gradski prevoz na dalekim relacijama i da bi zbog toga takvi parkovi trebalo da postoje u svakom kraju, najviše na deset minuta hoda od stana.

BFC je uputio inicijativu svim nadležnim institucijama da se u urbanističkim planovima grada uzme u obzir i potreba te dece osnovnog školskog uzrasta, a takav park bi morao da zadovoljava kriterijume bezbednosti, kreativnosti, slobode, zabave i igre. Na skupu je rečeno da u Beogradu te kriterijume ispunjava jedino park Kalemegdan i donekle avantura park na Adi Ciganliji.

Radionica

Kako bi istražili potencijalne lokacije za parkove u Beogradu namenjene najmlađima, BFC je za danas na UšĆu i Košutnjaku, najavio stručnu radionicu u kojoj će učestvovati oko 20 stažista Urbanistčkog zavoda Grada, kao i postdiplomci Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Vođa radionice biće predstavnica švedskog instituta „Sveko Arhitekts“ (Sweco Architects AB) iz Stokholma, Šira Jakobs (Shira Jacobs).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari