BG: Novih 1.835 mesta u školama 1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević predstavili su danas akcioni plan za optimizaciju i racionalizaciju mreže školskih i predškolskih ustanova na teritoriji Beograda, kojom bi u školama trebalo da se dobije 1.835 novih mesta za mališane.

Mali je izjavio da je najvažiji problem, koji nastoje da reše nedostatak mesta u predškolskim ustanovama u Beogradu.

Ako se ima na umu da je na prioritetnoj listi čekanja pet hiljada dece, na ovaj način će se rešiti problem za oko 40 odsto njih. Siguran sam da će Beograd biti primer drugim lokalnim samoupravama jer se na ovaj način na prvom mestu štedi novac, rekao je Mali.

On je precizirao da će se tako dobiti 350 novih mesta za decu u Novom Beogradu, 200 mesta na Savskom vencu, gde će se u potpunosti ukinuti lista čekanja, a u Zemunu čak 700 mesta, koji takođe ostaje bez liste čekanja. U Rakovici će svoje mesto u novom prostoru naći 210 dece, na Zvezdari 300 i na Paliluli 75, saopštio je Beoinfo.

Prema njegovoj najavi, Grad će nastaviti i saradnju sa privatnim vrtićima na proširenju njihovih kapaciteta.

Prema preliminarnim analizama, optimizacija ne bi trebalo da košta više od 250 do 300 miliona dinara, a da se uštede kreću i do 15 miliona evra, koliko bi trebalo biti uloženo u izgradnju novih vrtića, piše u saopštenju.

Šarčević je ocenio da aktuelna mreža škola datira iz perioda komunizma, a da je u međuvremenu došlo do promena potreba od predškolskog do visokog obrazovanja.

Ovaj program nije konačan, već predstavlja prvi presek stanja jer se pravi plan upisa za srednje obrazovanje i niz drugih novina koje donose novi zakon, dodao je Šarčević. On je naveo i da će doći do prirodnog spajanja škola, čime će se dobiti i bolji menadžmenti, rekao je Šarčević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari