U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve juče je potpisan sporazum između SPC, Vlade Republike Srbije i Privremenog organa grada, kojim će se obezbediti uslovi za izradu i postavljanje spomenika Nikoli Tesli u porti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Sporazum su potpisali Siniša Mali, predsednik Privremenog organa, Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i životne sredine u ostavci, i patrijarh srpski Irinej.

– Grad podržava ovu inicijativu Srpske pravoslavne crkve, i mi ćemo obezbediti sve uslove da se pod odgovarajućim propisima urna prenese iz muzeja u portu, a takođe ćemo i obezbediti sve saglasnosti neophodne da se potrebne dozvole i sva ostala papirologija uradi u što kraćem vremenskom periodu – rekao je Siniša Mali. On je naglasio da će biti formirana devetočlana radna grupa u kojoj će ravnomerno biti zastupljene sve tri strane i koja će sprovoditi sve elemente iz potpisanog sporazuma.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da sporazum predstavlja istorijski trenutak i izrazio zahvalnost Beogradu i Vladi Republike Srbije na razumevanju i usvajanju inicijative.

– Spaljivanje Nikole Tesle nije bilo po njegovoj želji, već po želji njegovih srodnika. Mi želimo da zemni ostaci velikog mislioca našeg roda, sina pravoslavnog sveštenika, počivaju tamo gde je najsvetije mesto srpskog naroda, u Hramu Svetoga Save. Veoma sam blagodaran na tome, jer od Nikole Tesle u vremenu u kome je rođen nije bilo većeg uma, ne samo u našem narodu već i svetu. Hvala svima koji će pomoći da se podigne spomenik u neposrednoj blizini Hrama i da u njegovom podnožju budu zemni ostaci velikog naučnika – kazao je patrijarh Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari