Prema podacima Ministarstva zdravlja, tokom prošle godine 120 zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je dozvolu da može da obavlja dopunski rad. To im daje mogućnost da van radnog vremena pacijentima pružaju usluge za koje postoje liste čekanja, da obavljaju laboratorijske analize i druge poslove. Istina, sve to se naplaćuje, ali po znatno nižim cenama nego u privatnim ordinacijama ili laboratorijama.


Ove usluge mogu da koriste i lica koja nemaju zdravstveno osiguranje, odnosno zdravstvenu knjižicu, ali i ona na lični zahtev. Direktori beogradskih domova zdravlja sa Voždovca, Vračara i Palilule, sa kojima smo razgovarali, kažu da tek počinju dopunski rad i očekuju da će vremenom taj posao zaživeti.

U Domu zdravlja Voždovac kažu da su zahtev za dopunskim radom uputili Ministarstvu zdravlja krajem prošle godine i da su nakon toga dobili odobrenje.

– Morali smo dobro da se organizujemo da bi mogli da pružamo i dodatne usluge, a da opet imamo dovoljno kadra na raspolaganju i za redovne preglede. Sa dopunskim radom prva je startovala laboratorija, gde pacijenti mogu da dođu svakog dana od 6.30 do 7.00 i od 13.30 do 15 sati i urade analize koje žele. Gledali smo da cene budu jeftinije nego kod privatnika, kojima želimo da budemo konkurenti, ali pre svega kvalitetom – kaže za Danas direktorka DZ Voždovac Dragana Nalić.

Ovaj vid usluga trebalo bi da utiče na rasterećenje gužvi koje postoje svakog jutra ispred laboratorija. Nalić kaže da samo deset odsto pacijenata zakazuje vađenje krvi. U laboratoriji u DZ Voždovac u proseku dnevno se uradi oko 200 analiza krvne slike, ne računajući hitne slučajeve i druge analize. Sa dopunskim radom uskoro bi trebalo da počnu i služba za zaštitu zdravlja žena, kao i služba za rendgen i ultrazvuk, gde su sada takođe velike gužve.

Iako je u novembru prošle godine DZ Vračar dobio dozvolu Ministarstva za dopunski rad, njegova primena počeće 1. februara, a spisak službi koje će van radnog vremena pružati usluge pacijentima i cenovnik već su istaknuti na sajtu ovog doma zdravlja.

– Skoro sve naše službe uključile su se u dopunski rad. Trenutno privodimo kraju administrativne detalje oko organizacije i uvođenja fiskalnih kasa, i očekujem da će do 1. februara sve biti spremno. Očekujem da će ovaj vid rada zaživeti, ali ne očekujem da će biti smanjen pritisak na dom zdravlja. Mi nećemo imati neku naročitu finansijsku dobit. To će pre svega biti pogodnost za pacijente, jer smo nastojali da cene usluga budu niže nego kod privatnika – kaže za Danas direktor DZ Vračar Đorđe Stojiljković.

U ovom domu zdravlja dnevno se uradi od 200 do 220 analiza krvi, a zakazivanja nema, jer se primaju svi pacijenti koji dođu do 10 sati. Najviše gužvi u vračarskom domu zdravlja ima na dijagnostici.

Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli ovih dana tek treba da podnese zahtev Ministarstvu za odobrenje dopunskog rada.

– Svi su hteli da rade dopunski i već smo napravili organizaciju rada, koja neće naškoditi redovnim obavezama. Dopunski rad obavljaće se od 20 do 22 sata. Očekujem da počnemo za mesec dana, dok nam ministarstvo odobri – kaže za naš list direktorka palilulskog doma zdravlja dr Slavica Kalezović Milošević. Ona navodi da će i njihove cene biti prihvatljive, jer nastoje da se bore za tržište.

Različiti cenovnici

Cenovnik usluga se razlikuje od ustanove do ustanove, jer Upravni odbori svake ustanove odlučuju o tome. Primera radi provera krvne slike u DZ Voždovac košta 250 dinara, dok je u DZ Vračaru 450. Pregled urina u DZ Voždovac košta 150 dinara, dok je u DZ Vračar 180 dinara. Novac koji se sakupi od dopunskog rada jednim delom ide lekarskom timu koji radi taj posao, a dugi deo ustanovi. Na Voždovcu je to pola pola, dok na Vračaru od 35 do 40 odsto ostaje domu zdravlja, a 60 odsto zarade ide lekarima i sestrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari