Beogradska konferencija mladih je prilika da i oni iznesu svoje ideje, predloge, sugestije i mišljenja o aktuelnim problemima grada, rekla je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović na svečanom otvaranju prve Beogradske konferencije mladih održanoj juče u Starom dvoru. Skup je organizovan sa ciljem da se mladi upoznaju sa funkcionisanjem Gradske uprave i uključe u donošenje odluka i trajaćedo 15. marta.

– Važno nam je da čujemo vaša razmišljanja o ekonomskim, obrazovnim, političkim i kulturnim temama koje su važne za budućnost grada, ali i za vaš razvoj. Ovim želimo da vam omogućimo učešće u životu zajednice i to ne samo iskazujući svoj stav već i da učestvujete i suočite se sa izazovima. Konferenciju smo podržali sa zadovoljstvom i očekujemo da pokažete svoje znanje, veštine i sposobnosti, šta želite za Beograd, ali i načine za unapređenje položaja mladih – rekla je Radulovićeva.

Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, istakao je da mladi imaju pravo da donose odluke, a vreme kada će početi sa tim procesom je na njima samima.

– Često čujemo da budućnost ostaje na mladima, ali nikako da definišemo kada će ta budućnost doći. Za početak sami morate doneti odluku da život uzimate u sopstvene ruke, a zatim da se udružite i delujete sa konstruktivnim predlozima prema nama koji smo odgovorni. Mi kao predstavnici institucija smo dužni da vas saslušamo. Beograd je metropola ne samo po projektima koji su pokrenuti, već i po mladima koji u njemu žive, a što se retko koristi- istakao je Borovčanin.

Beogradsku konferenciju mladih je podržala i Ambasada SAD, čiji je savetnik za odnose s javnošću Rajan Roulands prisustvovao svečanom otvaranju.

– Konačni rezultat konferencije predstavljaće glas mladih kao predlog javnih politika, koji će biti upućen gradskim vlastima. Nakon toga ćete imati veliku odgovornost da radite na sprovođenju tih odluka, što nije nimalo lako. Vi ste budući lideri, a dužnost nas starijih je da vam u tome pomognemo, pružajući vam savete i potrebnu podršku – rekao je Roulands.

U toku trajanja skupa, zainteresovani studenti i srednjoškolci će imati priliku da se učestvuju u raspravama o temama koje dolaze iz ekonomskih, obrazovnih, političkih i kulturnih oblasti života, a krajinji rezultat rada biće Predlog javne politike koji bi trebalo da sadrži rešenja aktuelnih problema kao i ideje za budućnost.

Učešće u pet sektora

Učesnici Beogradske konferencije mladih tokom trajanja skupa biće podeljeni u pet sektora, na kojima će raspravljati o temama koje se tiču mladih iz oblasti saobraćaja, kulture, sporta i omladine, zaštite životne sredine i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari