U opštini Voždovac otvoren je Centar za mirno rešavanje sporova u lokalnoj zajednici, prvi takve vrste u Srbiji, gde će građani te opštine, uz učešće lokalnog zaštitnika građana i drugih sertifikovanih medijatora, moći besplatno da dobiju usluge posredovanja u cilju mirnog rešavanje spornih situacija u lokalnom okruženju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Centar je osnovan u okviru projekta „Lokalni ombudsman i medijacija“, koji se sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih zaštitnika građana Voždovca, Vračara, Pančeva, Subotice i Bačke Topole, radi unapređenja zaštite prava građana kroz primenu medijacije, a po ovom modelu razvijaće se slični centri i u drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Kako je najvio Marko Sarić, zamenik predsednika Opštine Voždovac, Centar će početi sa radom prvog radnog dana u maju, u zgradi Narodnog Univerziteta „Svetozar Marković“ u Ustaničkoj ulici.

Prema rečima Vesne Gojković, zaštitnice građana na toj opštini, dosadašnja iskustva u radu su pokazala potrebu za takvim vidom rešavanja sporova, čime će se u znatnoj meri smanjiti broj postupaka koji se vode pred sudovima i drugim organima.

UCentrućeserešavatisporovikojinastajuizmeđugrađanaunjihovimneposrednimkontaktima, daklespornesituacijeuskupštinamastanara, uzajedničkimdvorištima, u školama, Domovimazdravlja, naradnommestu, ukolikonekoristenekodrugosredstvorešavanjasukoba. OnićemoćidaseobrateCentruiliZaštitnikugrađanauopštini, gdećedobitiinformacijeokompletnompostupkuimogućnostima. Medijacija je jako dobro rešenje u lokalnim problemima, gde jedino mirnim putem obe strane mogu da prevaziđu spornu situaciju. Medijatori su osposobljeni da ljude koji su u sukobu i stanju međusobne netrpeljivosti, dovedu u situaciju gde oni mogu razumno da sagledaju svoju situaciju i iznađu rešenje koje zadovoljava sve sukobljene strane, umesto da idu na sud, prijavljuju inspekciji i stvaraju dodatne troškove- kaže za Danas Gojkovićeva i naglašava da se na taj način umnogome smanjuje pritisak na sudove, inspekcije i druge organe.

Aleksandar Momirov, predstavnik Ambasade Kraljevine Holandije istakao je da dobra uprava ne znači samo postupanje po zakonu, već da, kada dođe do spora, opština bude pristupačna i na raspolaganju građanima, te da svojim procedurama bude neformalna, tamo gde je to moguće.

-Iako Holandija poznaje instituciju ombudsmana još od 1981., ipak od 390 opština samo 15 ima lokalnog ombudsmana. I pored činjenice da još uvek nema zakon o medijaciji, Holandija pored Austrije, ima najveći broj medijatora u Evropi, čak 4.300 ljudi se bavi tim poslom, jer je tradicija ta koja medijaciju čini jakom. Iako se srpski i holandski sistem razlikuju, oni teže istom: efikasnosti pravosuđa i pravnog sistema u najširem smislu, što podrazumeva i vansudsko rešavanje sporova- kazao je Momirov.

Blažo Nedić iz Partnera Srbije i predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije istakao je da posredovanje može da se primenjuje u svim oblastima, bez izuzetaka.

-Novi Zakon o medijaciji počeo je sa primenom od 1. januara ove godine, a novina koju je uveo je jedinstveni registar sertifikovanih posrednika u Ministarstvu pravde, od kojih prva grupa od 150 medijatora dobija licence narednih dana. Predstoji nam velike posao da obavestimo i informišemo sve potencijalne zainteresovane korisnike, počevši od sudske medijacije, pa do one u lokalnoj zajednici, radnim sredinama, privrednim društvima, na koji način mogu da koriste medijaciju. Zbog toga postoji Nacionalno udruženje, koje broji 144 posrednika iz 24 grada, iz više od 20 različitih profesija. Cilj nam je da medijaciju učinimo dostupnijom i zato ćemo te usluge pružati besplatno- kazao je Nedić i dodao da Udruženje sarađuje sa svim državnim organima i telima, kao i profesionalnim udruženjima, kao što su advokatske, privredne komore, komore privatnih izvršitelja, Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika.

On je napomenuo da je medijacija dobrovoljna, potpuno poverljiva, u njoj učestvuju samo strane spora, a da posrednici ne nameću sporazum niti predlažu rešenja, već samo pomažu da strane dođu do obostrano prihvatljivog rešenja.

-Za medijaciju je potrebna suglasnost obe strane, ali je prednost ta da čak i kada među stranama u sporu nema dobre komunikacije, nju može bolje da ostvari trenirani posrednika- istakao je Nedić i napomenuo da sudsko rešavanje sporova često može da potraje ali i da iz njega često obe strane izađu kao gubitnici, dok medijacija traga za dogovorom i najboljim rešenjem za sve strane u sporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari