Buduća zelena zgrada oživljava 1

Tim studenata sa odseka za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, zajedno sa mentorkom Anom Ostojić iz „Stattwerk-a“, postavio je svoju umetničku instalaciju na bivšu zgradu Beobanke, trasformišući betonsku konstrukciju u zeleni, živi objekat.

U susret izgradnji prvog zelenog solitera u Srbiji, budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, projektantska firma „Stattwerk“ ponovo je dala šansu mladim stvaraocima, nakon konkursa za idejno rešenje objekta. Ovaj umetnički iskorak simbolizuje početak ozelenjavanja Zelenog venca.

– Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotop, drvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod različitim uglovima na spratovima zgrade, raspoređena su tako da hvataju svetlost i vetar koji, na ovaj način, oživljavaju ovu zelenu instalaciju, objašnjavaju studenti Aleksa Vitorović, Ivana Miljković, Jana Bjelica, Marko Granić, Miloš Nikolić, Sara Stošić i Tamara Tasić, koji su učetvovali u realizaciji instalacije „Biotop“, koju je osmilila Ana Ostojić, dizajnerka enterijera iz „Stattwerk-a“.

Cilj je bio uspostaviti paralelan razvoj biljke i zgrade, a prvi korak preobražaja predstavljen je kroz svetlosnu instalaciju, objašnjavaju studenti dodajući da je svetlosna instalacija „Biotop“ vidljiva u večernjoj silueti grada, a simbolizuje novi talas zelene arhitekture.

– Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, traži svoj put ka svetlu i životu, Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu, ističu mladi autori.

„Stattwerk“, nemačko-srpska arhitektonska firma, realizovaće projekat prvog zelenog, energetski efikasnog solitera na Zelenom vencu, sa vertikjalnim baštama. Zgrada će biti energetski samostalna, a ideja je da uticajem na mikroklimu unapredi životnu sredinu ovog dela grada.

Umesto ruševina zelena oaza

Zgrada na Zelenom vencu biće pretvorena u energetski efikasan objekat, koji za grejanje i hlađenje koristiti sunce, vetar i geotermalnu energiju.

Arhitekta Jovan Mitrović bio je pobednik anketnog arhitektonskog konkursa za budući balkanski eko-centar na Zelenom vencu. Njegov tim osvojio je nagradu od 10.000 evra u kategoriji diplomiranih arhitekata. Kompanija „Štatverk doo“ razmotriće ideje i dati konačno rešenje eko-centra početkom sledeće godine.

Ova zgrada prodata je u novembru 2016. za 4.250.000 evra, a kupio je „Štatverk“ d.o.o. Beograd, sa sedištem u Štutgartu. Naziv kompanije u prevodu znači „umesto farbike“, a bavi se prenamenom bivših fabrika i skladišta u stambene i poslovne prostore, bez rušenja kostura građevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari