Ovih dana hladnoća i mraz naterali su mnoge beskućnike da krov nad glavom i topli obrok pronađu u Prihvatilištu za smeštaj odraslih i starih lica u Kumodraškoj ulici. Iako je kapacitet te ustanove 104 ležaja, trenutno u njoj boravi čak 143 ljudi. Zbog velikog pritiska na ovu ustanovu, neki su primorani da spavaju u hodnicima, ali kako kažu u toj ustanovi svi su obezbeđeni.


Prema rečima koordinatorke Prihvatilišta Suzane Milovanović obezbeđeno je dovoljno sredstava, namirnica i dušeka i „niko se neće smrznuti“.

– Grad je upoznat sa našim problemom, dobili smo dovoljno sredstava, a očekujemo i rekonstrukciju odnosno proširenje Prihvatilišta – izjavila je juče Milovanovićeva.

Potreba za proširenjem ovog prihvatilišta postoji od ranije, ali prema rečima gradskih čelnika ove godine je izvesno da će ona biti zadovoljena. Prilikom posete ovom prihvatilištu na Badnje veče, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da je Grad u ovoj godini obezbedio oko 130 miliona dinara za rekonstrukciju te ustanove, koja se nalazi u sistemu socijalne zaštite Grada Beograda.

– Verujem da ćemo kapacitet Prihvatilišta u Kumodraškoj ulici do kraja 2012. godine podići na oko 250 mesta, i da će uslovi biti bolji i humaniji. Uslovi su i sada humani, zahvaljujući ogromnom entuzijazmu ljudi koji ovde rade, rekao je tada Antić.

Prihvatilište za odrasla i stara lica sada ima 940 kvadratnih metara površine koja se koristi, a projektom rekonstrukcije je planirano da površina bude povećana na 3.350 kvadratnih metara. Prihvatilište radi 24 sata svakog dana.

U Srbiji postoji šest prihvatilišta za smeštaj odraslih, ali je tu uslugu spremno da pruži i 40 gerontoloških centara širom zemlje, kažu u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari