Da li prazno gradilište znači novo probijanje roka 1

Tri dana nakon što je u delu Ulice kraljice Marije koji se rekonstruiše pukla magistralna vodovodna cev a voda koja je istekla polavila i područje pod radovima i okolne ulice, na delu gradilišta do Starine Novaka, nema niti jednog radnika ni građevinske mašine.

Iako je kvar popravljen, mada znatno kasnije nego što su nas nadležni tog dana uveravali, a voda se povukla i zemlja osušila, očigledno je rekonstrukcija tog poteza privremeno obustavljena, ali se niko od nadležnih iz Grada i komunalnih preduzeća nije oglasio da objasni zašto i do kada će radovi biti prekinuti, jer to samo znači još dodatnih dana nedovršenog posla.

Ono što najviše zanima čitaoce koji su nam poslali jučerašnje fotografije pustog gradilišta jeste da li nepredviđena havarija i obustavljeni radovi znače novo moguće probijanje rokova, s obzirom da su oni najneposrednije „žrtve“ jedne od najvećih rekonstrukcija u centru grada koja mesecima blokira saobraćaj i otežava najjednostavnije svakodnevne poslove sugrađana. Napomenimo i to da je prvobitni rok za završetak pomenute deonice istekao još 20. avgusta.

Iako su se čelnici Grada i vladajuće stranke upinjali u petak da objasne da nisu radovi krivi za pucanje cevi koja nije menjana 40 godina (mada se magistralni cevodvod i ne postavlja na kraći period, kažu stručnjaci), kao i da Beograd nema ucrtanu mapu podzemnog dela vodovodnog sistema, opozicija je jasno ocenila da je jedini uzrok „isključivo šarlatanska rekonstrukcija koju sprovodi gradska vlast“, kako je to rekao Nikola Jovanović, šef odborničke grupe SzS u Beogradskoj Skupštini.

On je pojasnio da se „rekonstrukcije ulica moraju raditi po valjanom projektu, poštujući struku i zadate rokove, bez improvizacije i ugrađivanja“. „U normalnim zemljama nezamislivo je da se probuši magistralni cevovod prilikom radova, ukoliko se dobro uradi projekat i stručno sprovodi nadzor. Upozoravali smo da je sve vreme rekonstrukcije bilo jasno da je projekat loš, jer je izvođač stalno prijavljivao ‘razne cevi koje se nisu nalazile’ u planovima“, naveo je tada Jovanović i podsetio na činjenicu da je Ulica 27. marta „puštena u funkciju, a da nije kompletno završena“.

Činjenica je da su za ovu, ali i mnoge druge rekonstrukcije koje je ova gradska vlast započela u prestonici obeležene čestim promenama planova, loše isplaniranim, paralelnim radovima, nestručno i aljkavo završenim poslom i sve to u žurbi, kako bi gradski čelnici, i pored čestih probijanja rokova, mogli da kažu da su „ispunili obećano“ i „završili posao na vreme“.

Takav način rada svakako je mogao da dovede i do probijanja cevi u Ulici kraljice Marije, ali i do poremećaja u celom sistemu magistralnog vodovoda u okolnim ulicama, pa je i razumljivo da je juče ranije pre podne, pukla nova cev na istom potezu, ispod Zoološkog vrta na Kalemegdanu. Nekoliko korisnika Tvitera je juče podelilo snimke i fotografije preplavljene ulice, na uglu Cara Dušana i Tadeuša Košćuška, i vode koja kulja poput gejzira iz pukotine u asfaltu, kao i automobila koji se usporeno kreću kroz jezero mulja, dok je za pešake prolazak tuda bio nezamisliv.

Tim povodom oglasilo se juče gradsko preduzeće „Beogradski vodovod“, koje je saopštilo da je na toj lokaciji „došlo do kvara na uličnoj vodovodnoj cevi prečnika 150 milimetara“, te da je „u pitanju liveno-gvozdena cev položena 40-tih godina prošlog veka“. S obzirom da je u petak, nakon pucanja cevi u Kraljice Marije, bilo i spekulacija da je u pitanju novopostavljena cev, pa su glasine morali hitno da demantuju čelni ljudi Grada, pretpostavlja se da je ovo preduzeće saopštenje i počelo najpre podrobnim informisanjem o profilu, prečniku i starosti cevi, da bi tek posle obavestilo zainteresovane da su „brzom reakcijom terenske ekipe, po prijavi građana Kontakt centru nešto pre 8.30 časova, zaustavile oticanje vode niz Ulicu Tadeuša Košćuška“.

„Zbog pomenutog defekta na predmetnoj području, potrošači u delu ulica Tadeuša Košćuška (od Strahinjića Bana do Cara Dušana) i Cara Dušana (od Tadeuša Košćuška do Kralja Petra) ostaće bez vode. Očekuje se da će kvar biti saniran do 15 časova“, kratko su pojasnili u saopštenju iz „Vodovoda“.

Podsetimo, rano ujutru u petak, pukla je cev na magistralnom cevovodu, pa se ogromna količina vode i mulja sa gradilišta slivala u tu i okolne ulice na nižim kotama, zbog čega su pod vodom bile Cvijićeva ulicu, Starine Novaka, Dalmatinsku ulicu, Stanoja Glavaša i Bulevar Despota Stefana. Iako se nije radilo o cevi koja direktno napaja potrošače, samo su neki imali smanjen pritisak, dok su bez vodosnabdevanja ostali sugrađani na višim spratovima u okolnim ulicama. Prema procenama i obećanjima nadležnih, kvar je trebalo da bude popravljen a dostava vode stabilizovana do ponoći. Ipak, mnogi od potrošača ostali su bez vode do sredine vikenda.

Nemar ili nestručnost na delu?

Nakon duge i za mnoge sugrađane mučne rekonstrukcije Trga republike, nakon odlaganih rokova i prepravki prepravljenog, na kome su se prve ploče polomile i ispomerale već prve nedelje a kocke na kolovozu već treće doživele „obrtanje“ i doradu, Beograđani imaju sve manje strpljenja i razumevanja za ovakav način rada gradske vlasti. Čitaoci se sve češće javljaju, a na društvenim mrežama sve su učestalije kritike, a sve su brojniji detalji koji izvode iz takta žitelje prestonice. jedna od već ustaljenih stvari koju različiti izvođači praktikuju na ulicama Beograda je betoniranje i asfaltiranje stabala, ono malo što ih je preostalo, jer je prva asocijacija vezana za aktuelnu gradsku vlast- seča. Neki od čitalaca su nam skrenuli pažnju ali i poslali fotografije sa rekonstruisanog dela Ulice kraljice Marije, gde je drveće nadomak Mašinskog fakulteta, starije od 50 godina, zaliveno asfaltom. Na drugim fotografijama, paradoksalno, oko bandera i stubova, asfalta nema, već je ostavljeno žemljište, pretpostavlja se, u slučaju da mora da se kopa u slučaju kvarova. Na snimcima sa društvenh mreža juče su, međutim, na istoj lokaciji mogli da se vide radnici koji „ispravljaju grešku“ i mašinama seku asfalt oko stabala, koji je par dana ranije tu naliven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari