Povodom Međunarodnog dana žena 8. marta na više lokacija u gradu biće organizovani raznovrsni programi, humanitarne akcije a pojedine ustanove i radnje pripremile su i poklon iznenađenja za pripadnice lepšeg pola.


U svečanoj sali Starog dvora od 12 sati počinje osmomartovska humanitarna aukcija slika pod nazivom „Deset naj srpskih slikarki humanost na delu“, koju organizuju Skupština grada Beograda i Balkan media tim. Prihod od prodatih slika namenjen je odeljenju za dementna lica pri Domu penzionera „Bežanijska kosa“. I beogradske opštine će na svoj način obeležiti Dan žena. Opština Voždovac tradicionalno 8. marta ugostiće najuspešnije Voždovčanke i uručiti im prigodne poklone. Na platou ispred zgrade opštine Savski venac, od 11 do 14 sati, održaće se šesti put zaredom opštinski Osmomartovski bazar. Na toj prodajnoj izložbi biće izložene raznovrsne rukotvorine učenika 15 škola sa Savskog venca. Po pristupačnim cenama moći će da se kupe zanimljivi dečji ručni radovi, ali i umetnički predmeti koje su, napravili učenici Škole za dizajn.

Na Zvezdari, u Sportskom centru „Olimp“ biće održana tradicionalna osmomartovska takmičenja žena sa invaliditetom. Program počinje u 11 sati, a takmičarke će se nadmetati u stonom tenisu, boćanju, pikadu, preciznoj vožnji elektromotornih kolica, bacanju pločica i visećoj kuglani.

Iz „Zelenila Beograd“ najavili su da će danas u 10 sati, na tramvajskoj okretnici u Bloku 45 darivati cvećem 60 žena, koje voze tramvaje i autobuse u GSP-u. U okviru kampanje „Karavan ženskih prava“ na Terazijama od 12 do 13.30 biće organizovana akcija, gde će građani moći da saznaju istorijske podatke o 8. martu, ali i da testiraju svoje znanje o ženskim pravima.

Sve žene koje danas posete bioskop „Cineplexx“ u šoping molu „Delta City“ uz kupljenu ulaznicu dobijaće na poklon DVD film, dok će uz naručeni ženski meni dobijati i ružu, najavili su iz tog bioskopa. Na velikom platnu „Cineplexx-a“ zaigraće Džordž Kluni u filmu „Potomci“ i Antonio Banderas u filmu „Koža u kojoj živim“. Na repertoaru će se pored ova dva filma, premijerno prikazana na ovogodišnjem Festu, naći još jedan festovski film – „Glumac“.

U knjižari Delfi SKC danas počinje akcija u kojoj će stoti kupac knjige „Supruga 22“ dobiti ogrlicu zlatare „Stefanović“. U ostalim knjižarama Delfi dame koje kupe neku od najnovijih knjiga izdavačke kuće „Laguna“ očekuju i poklončići poput cveća, kafe, slatkiša ili kozmetike. Kupci Laguninih knjiga imaće pravo na besplatne ulaznice za pojedine predstave u Zvezdara teatru, Pozorištu „Slavija“, Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, Pozorištu na Terazijama, Narodnom pozorištu i Ateljeu 212. Karte za pozorište mogu da podignu u Laguninim klubovima čitalaca u Delfi knjižarama „Bulevar“, Kod Vuka, Zira, Terazije“, Knez Mihailova i Makedonska. A u knjižari Delfi u knez Mihailovoj ulici dame će dobijati i vaučere sa popustom od 30 odsto na kozmetičke usluge u salonu lepote.

A prvih sto dama koje dođu danas od 11 do 12 sati na pijace Zvezdara, Kalenić, Blok 44 i Vidikovac dobiće po crvenu ružu. Zbog velikog interesovanja kupaca pijaca cveća TC „Krnjača“ do 9. marta radiće 24 sata.

Naj žena sa invaliditetom

Proslavu 8. marta za 120 žena sa invaliditetom četvrtu godinu zaredom organizovaće Hendi centar „Koloseum“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike, Turističke organizacije Beograda i JP Ada Ciganlija. U restoranu „Jezero“ u okviru bogatog muzičko zabavnog programa, koji će trajati od 16 do 19.30, biće izabrana i naj žena sa invaliditetom za 2011. godinu.

„Ništa bez žena“ – akcija dobrovoljnog davanja krvi

Pod sloganom „Ništa bez žena“, drugu godinu zaredom Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije, u saradnji sa Domom omladine Beograda, na Dan žena organizuju promociju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će biti u holu ispred velike sale Doma omladine danas od 11 do 15 sati, a prisustvovaće između ostalih i Tanja Bošković, Tamara Krcunović, Jelena Ćuruvija, Mirjana Bobić Mojsilović i mnoge druge. Ideja akcije je da okupi žene iz sveta politike, kulture, obrazovanja, sporta, medija, diplomatskog kora, medicine. Poziv je upućen i svim Beograđankama da se pridruže i dobrovoljno daju krv. U 2011. godini primećen je porast broja davanja krvi među ženama i učešće žena u ukupnom broju davanja krvi bilo je 25,6 odsto, odnosno dva odsto više nego prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari