Iako je rušenje bespravno podignutih objekata neprijatna scena koja podseća da je, decenijama unazad, za veliki broj građana u prestonici jedino divlja gradnja bila način da dođu do krova nad glavom, slučaj iz ulice Stanka Vraza izgleda da nije iz te priče. Reč je o parceli sa tri vlasnika od kojih je jedan, Koče Kostovski na sedam legalnih kvadrata „nadgradio“ dodatne prostorije i sprat, kako bi za četvoročlanu porodicu obezbedio stambeni prostor od oko 100 kvadrata zadirući pri tom, i u deo koji pripada suvlasnicima.

Sud je od 2003. godine dva puta donosio pravosnažno rešenje o rušenju bespravno podignutog dela, ali to ranije nije bilo sprovedeno. Rešenje za celu parcelu bilo je na vidiku kada se pojavio investitor Zoran Trifunović, koji je želeo da na toj lokaciji izgradi stambenu zgradu u kojoj je za sva tri vlasnika obezbedio stanove.

Uobičajen model gradnje bio je potvrđen ugovorom, a Trifunović je na ime troškova privatnog stanovanja dok se zgrada ne završi, za porodicu Kostovski izdvojio dva puta po 3.000 evra. Investitor je izradio projekat i dobio dozvolu za gradnju, srušio prve dve kuće, ali kada je došao do objekta Kostovskog, ispostavilo se da on još nije iseljen i da ima dodatne zahteve.

Investitor je pokušao krajem prošle godine da uđe u posed i počne gradnju. Međutim, kako je Kostovski smestio porodicu u zakupljeni stan, ali sam ostao u staroj kući, pokušaj radnika da sruše objekat okončan je tako što je investitor uhapšen. U međuvremenu, Kostovski je podneo i zahtev za legalizaciju svoje kuće, ali kako je reč o objektu koji nije moguće pokriti papirima, opština Zvezdara donela je rešenje kojim se legalizacija odbija i nalaže rušenje.

Već dva puta su opštinski inspektori pokušali da realizuju to rešenje, ali Kostovski i dalje odbija da napusti kuću. Sa problemom se suočavaju i druga dva suvlasnika te parcele, jer građevinska sezona već odmiče, njihovi objekti su srušeni, a gradnja nikako da krene.

– Mi smo donji deo kuće nadgradili u dogovoru sa drugim vlasnicima parcele, a samo je sprat izgrađen bez njihove saglasnosti. Podneli smo i zahtev za legalizaciju, i nismo dobili nikakvo rešenje o rušenju. Ako i postoji, to su neki falsifikati, jer je opština na njihovoj strani – kaže za Danas Menka Kostovski.

Ona priznaje da je objekat građen bez dozvole, kao i da im je investitor dao novac za zakup stana dok zgrada ne bude završena, ali kaže da je to malo, a počeli su i da sumnjaju, jer je on kao izvođača radova angažovao firmu Sava invest, sa kojom oni nemaju nikakav ugovor. Uzgred, reč je o firmi koju je investitor osnovao radi realizacije tog projekta.

U opštini Zvezdara kažu za Danas da je Koče Kostovski odbijao da primi svako rešenje koje je doneto u tom predmetu, bez obzira da li je dostava išla poštom ili preko kurira, tako da su do maksimuma odložili proceduru koja, ipak, ne može da traje do unedogled, jer prema odredbama Zakona o planiranju i gradnji, objekat koji ne može da se legalizuje, mora da se sruši.

– U tom slučaju moraćemo da zatražimo asistenciju policije, i ovih dana će taj postupak biti završen, ali je neshvatljivo ponašanje te stranke. Imaju objekat koji ne može da se legalizuje, imaju i ugovor sa investitorom kojim rešavaju stambeni problem, a sprečavaju ga da uđe u posao za koji ima regularnu dozvolu. Jasno je da postupak rušenja nije jednostavan ni za nas niti za stranku, čak i kada se radi o neuseljenim objektima, i zbog toga smo posebno obazrivi u takvim situacijama. Ali, trebalo bi imati u vidu da je reč o zakonito donetim rešenjima koja su u izvršnom administrativnom postupku, i da pokušaji da se „kupi“ vreme ili pronađe neka „veza“ ne mogu da daju rezultat – kaže za Danas Aleksandar Planinšek, načelnik Opštinske uprave na Zvezdari.

On dodaje da se trenutno u izvršnom postupku za rušenje samo na toj opštini nalazi nekoliko desetina predmeta, ali očekuje da će broj u narednom periodu biti mnogo veći.

– „Pandorina kutija“ otvorena je 90-ih godina, kada je zbog nedostatka planskih dokumenata i socijalnih tenzija tolerisana masovna gradnja bez dozvola, tako da su čak i velike firme papire obezbeđivale jedino ako su za investiciju koristile kredite. To je i bio razlog da se sada legalizacija, u tehničkom smislu „bezobrazno“ pojednostavi u odnosu na redovnu proceduru, čak i u delu imovinske dokumentacije, ali je to bio jedini način da se divlja gradnja stavi pod kontrolu – objašnjava Planinšek.

Nelegalno mora da se ruši

– Sprečavanje divlje gradnje i rušenje nelegalno sazidanih objekata jedan je od osnovnih temelja novog Zakona o planiranju i izgradnji. Sada je proces legalizacije završen, i u svim situacijama gde je to bilo moguće olakšan je postupak za sticanje papira, ali tamo gde ne postoje uslovi da se građevina legalizuje, ona mora da se ruši i ne mogu se prihvatiti opravdanja da se to što je zakon zacrtao ne sprovede – kaže za Danas Aleksandra Damjanović Petrović, pomoćnik u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari