„Međunarodne konvencije, koje je Srbija potpisala, obavezuju Srbiju da poštuje ljudska prava, a kredit koji je pozajmila od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) za rekonstrukciju mosta Gazela, obavezuju je da romskim porodicama obezbedi alteranativni smeštaj.Prinudno iseljavanje je nastavljeno i većina romskih porodica živi u neadekvatnim uslovima za život“.

Ovakva ocena čula se juče na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj o prinudnom iseljavanju Roma koji su nastanjeni u nehigijenskim udžericama ispod Gazele.

Šon Džons, istraživač Amnesti internešenela za Balkan, istakla je da će ova organizacija pozvati evropske institucije da izvrše pritisak na grad Beograd i republičke vlasti da obezbede adekvatan smeštaj Romima, tako što će EBRD i EIB obavezati da tranše kredita ne isplaćuje dok uslovi za smeštaj Roma ne budu zadovoljavajući.

– Kontejneri u kojima oni sada žive su mali, nemaju ventilaciju, zimi je hladno, a u ovom vremenskom periodu u tim kontejnerima je nepodnošljivo vruće, istakla je Džons. Ona je dodala su ljudima koji su iseljeni obećano zaposlenje, ali da do toga još nije došlo. Sa druge strane, gradonačelnik Đilas izrazio je razočaranje ovakvim izveštajem.

– Treba biti realan i pogledati šta je neko uradio, a ne šta je deklarativno. Ljudi koji su živeli u tim naseljima, dve godine pre toga znali su da moraju da se pomere odatle i da su za njih predviđene druge lokacije, a svako od njih je imao mogućnost da se odluči na koju će lokaciju da se preseli. Ne kažem da je taj smeštaj najbolji, ali je neuporedivo bolji od onoga gde su pre bili.Sada imaju nameštaj, krov nad glavom, struju i uslove za ličnu higijenu, a sve to plaćaju građani Beograda iz svog budžeta – istakao je Đilas.

Pomoć romskoj deci

On je dodao da je deci romskih porodica obezbeđen prevoz do škole. – Borimo se za svako dete“, kazao je Đilas i dodao da je grad đacima obezbedio i romske asistente koji mogu sa njima da uče, jer nemaju roditelje koji znaju srpski, matematiku. Sve ćemo to raditi i dalje, nećemo se baviti deklarativnim pričama, već da ta deca završe školu, da ih vršnjaci prihvate, da se izborimo za njih da se zaposle i da ne žele da žive kao njihovi roditelji – kazao Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari