Jedna od velikih gradskih ulica mogla bi uskoro da nosi naziv nedavno preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Iako je ideja o imenovanju ulice nastala neposredno posle patrijarhove smrti, Komisiji za imenovanje ulica i trgova, pri sekretarijatu za kulturu, mimo svih očekivanja, stiglo je vrlo malo zvaničnih predloga.


– Pre Nove godine, u Komisiju su pristigla svega dve zvanične inicijative građana. Mi smo se saglasili da bi zbog toga trebalo da sačekamo da se završe i januarski praznici, pa da onda započnemo proces odlučivanja. Jedan od predloga pominje da Hilendarska ulica u centru grada bude preimenovana u Ulicu patrijarha Pavla, dok se u drugom pominje Bulevar oslobođenja – kaže za Danas Petar Đorđević, predsednik Komisije. Među nezvaničnim predlozima su i Rakovički put, kao i jedna od ulica u blizini manastira Rakovica.

– Nadamo se da će u narednih desetak dana stići još neki predlozi, pre nego Komisija donese odluku. Takođe, razgovarali smo i sa sekretarom Sinoda SPC jer je to i za njih veoma važno pitanje. Želimo da čujemo i njihov stav. Uputili smo im dopis i odgovor očekujemo nakon Srpske Nove godine – naglašava Đorđević.

On dodaje da je običaj da se nekome dodeli ulica tek tri godine nakon smrti, ali da to u slučaju patrijarha Pavla nema potrebe.

– Kada je u pitanju neka javna ličnost, umetnik, naučnik ili političar treba pričekati neko vreme koje će da pokaže, kakva je bila njegova uloga u našem društvu. Kada govorimo o patrijarhu Pavlu to nije potrebno, jer njegov uticaj nije upitan – smatra Đorđević.

Inače, prilikom preimenovanja ulica, valja biti veoma oprezan pa Komisija u te svrhe angažuje i istoričare koji potvrđuju nečiji renome, ali se i staraju o tačnosti informacija koje će eventualno dospeti na tablu, kao i lingviste koji rešavaju jezičke nedoumice u nazivima ulica ili trgova.

 

Za Pavlov most 26 hiljada građana

Uporedo sa nastankom ideje o imenovanju ulice koja bi nosila ime patrijarha Pavla, formirana je i grupa građana koja se zalaže da se buidući most na Adi, koji je u izgradnji, nazove – Pavlov most. Ova grupa građana na društvenoj mreži Fejsbuk, trenutno ima više od 26 hiljada članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari