Novoizgrađeni dom zdravlja u Surčinu danas počinje sa radom, pa stanovnici najmlađe beogradske opštine više neće morati da putuju do Zemuna ili Novog Beograda kod lekara. Za izgradnju ovog savremenog doma zdravlja Grad je uložio oko 502 miliona dinara i još 24 miliona za opremanje.


– Mislim da je velika stvar što je opština Surčin dobila jedan ovako moderan dom zdravlja. Želim da zahvalim i ranijem predsedniku opštine Vojislavu Janoševiću, za vreme čijeg mandata smo počeli ovaj projekat, kao i sadašnjoj predsednici Vesni Šalović. Građani Surčina su zaista imali veoma slab kvalitet zdravstvene zaštite koja se obavljala u privremenim objektima i barakama. Srećan sam što danas imamo objekat od 4.500 hiljada kvadrata. Uskoro će početi sa radom i državna apoteka, kao i savremena laboratorija. Možda je u ovom trenutku preveliki, ali smatram da će se u naredom periodu ova opština, koja ima velikim potencijal, i dalje razvijati i da će se pokazati da veličina objekta ima i svoju pravu namenu, istakao je gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, koji je juče obišao ovu ustanovu.

On je podsetio da je za poslednjih pet godina mnogo je urađeno u Surčinu, koji je bio jedan od zaostalijih delova grada.

– Napravljena je petlja za obilaznicu, kanalizacija, doveden je gas, sagrađena nova osnovna škola, a 61. ulica je dobila novi asfalt. Sve su to zadaci koji i u narednom periodu očekuju i opštinsku i gradsku vlast. Vrlo je važno da se sa ovakvim projektima nastavi, da se dalje gradi i da građani koji žive bilo gde u Beogradu imaju približno jednake uslove života – precizirao je Đilas.

Otvraranje doma zdravlja u Surčinu, predsednica te opštine, Vesna Šalović, ocenila je kao istorijski dan za ovaj deo grada, jer su posle 84 godine Surčinci dobili savremenu medicinsku ustanovu primarne zdravstvene zaštite.

Surčin je udaljen 18 kilometara od dosadašnjeg centralnog Doma zdravlja „Zemun“, a najudaljenije selo opštine Surčin je Progar, koje je 42 kilometra udaljeno od ovog doma zdravlja. Iako u svakom od sedam okolnih sela Surčina – Progaru, Boljevcima, Jakovu, Petrovčiću, Bečmenu, Dobanovcima i Surčinu postoji ambulanta, kapaciteti nisu bili dovoljni da obezbede osnovne zdravstvene usluge stanovništvu Surčina. Izgradnja novog doma zdravlja znatno poboljšava dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima Surčina.

Skup protiv Đilasa

Oko 50 građana opštine Surčin okupilo se ispred Doma zdravlja na skupu protiv gradonačelnika Đilasa, a kada se on pojavio približili su mu se i pokušali da ga prate i uđu u objekat. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: „Đilase, lopove“, „Otvaraš Dom zdravlja, a šta je sa crpnom stanicom“ i „Odlazi, adio“, a skup je obezbeđivalo svega nekoliko policajaca. Upitan da prokomentariše protest, Đilas je kazao da u opštini Surčin živi oko 50.000 ljudi, i da ne treba obraćati pažnju na pedesetak koji su „poslati da zvižde, a sutra će dovoditi decu u ovaj Dom zdravlja“. Beta

Sve službe na jednom mestu

Dom zdravlja je smešten u dve zgrade, jednu jednospratnu i drugu dvospratnu. U Domu zdravlja su službe za zdravstvenu zaštitu odraslih sa kućnim lečenjem, zdravstvenu zaštitu dece, zdravstvenu zaštitu žena, polivalentna patronažna služba, stomatološka služba, laboratorijska i rendgen dijagnostika i specijalističke službe: interna medicina, oftalmologija, ORL, psihijatrija, fizikalna medicina i rehabilitacija, a opremljen je i prostor za stanicu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć i apoteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari