Beogradske pijace ovih dana praznije su nego obično. Nema one karakteristične pijačne vreve. Ipak, najuporniji trgovci nude kupcima svoju robu i na ovim paklenim vrućinama.

Iznemoglost je vidljiva, pa prodavci nisu ni napadni, ni ubedljivi u hvaljenju svoje robe, iako, kako kažu, mušterija ima neuporedivo manje nego kad nisu vrućine.

Na „Kaleniću“, najvećoj i najpopularnijoj gradskoj pijaci, prodavci se na različite načine dovijaju da vrelinu učine podnošljivijom.

– Pijem vodu i što više bilo kakve tečnosti, stavila sam i list kupusa na glavu da mi bude lakše. Ovo je katastrofa, nikad nije bilo gore, mušterija nažalost skoro da i nema, neće ni oni da dolaze po ovoj vrućini, a mi moramo da radimo, jer smo siroti, radimo za hleb – kaže Ljiljana Bakterović, koja prodaje cveće.

Aleksandra Dačić, prodavačica koštunjavog voća, pokušava da se ne žali na žegu.

– Jeste vrućina i ovo leto je teže nego ranije, nema ni kupaca, ali nemam ništa od toga da se žalim, pokušavam da se prilagodim, hranim se slanim stvarima, a vodom se rashlađujem. Na ovoj strani je promaja, pa je malo lakše, najteže je tamo gde su zatvorene tezge.

Na „Kaleniću“ ima i onih koji se ne žale na nedostatak mušterija. Ljilja Rajković prodaje dunje i lubenice i kaže da se njena roba najbolje prodaje baš po ovim vrućinama:

– Ja imam kupaca, projure ljudi ranije, kad nisu baš najveće vrućine i kupe. Na „Kaleniću“ je još i podnošljivo, rashlađujem se vodom i svojim lubenicama, ali znam da se drugi prodavci koji rade na pokrivenim tezgama žale još više.

Upravo za natkrivenim tezgama rade prodavci na pijaci „Zeleni venac“. Postojanje providnog krova korisna je stvar u slučaju zime i padavina, ali leti im stvara mnogo problema.

– Pokušavam da se prilagodim ovim vrućinama, ali mi je teško od ove plastike. Mislim da je ovde stanje gore nego na drugim pijacama koje nisu pokrivene, jer kolege na drugim pijacama imaju lim, pa mogu da stave stiropor i to smanji temperaturu za nekoliko stepeni. Osim toga, mušterija ima znatno manje, najčešće dođu izjutra i predveče kad malo zahladni. Po najvećim vrućinama ovde je samo onaj ko mora i mi što radimo – kaže Jasminka Mišković, prodavačica mešovite robe na „Zelenom vencu“.

Sa njom se slaže i kolega sa „Zelenjaka“, Njegovan Marković, prodavac pasulja.

– Već 30 godina radim na pijaci kao prodavac, ne pamtim da sam ikada doživeo baš ovolike vrućine, najgora je situacija ikada, pod ovim krovom je gore milion puta, jer ovde ne može ni dašak vetra da dune.

Svi kažu da će nastaviti da rade i sledećih dana, ma kolika temperatura bila, ali da će pratiti vremensku prognozu u nadi da će uskoro stići barem malo osveženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari