„Dragi Deda Mraze, ove godine sam slušala mamu i tatu i bila dobra u vrtiću, pa bih volela da mi pošalješ barbiku ili neku lutku i balon“, ovako glasi pismo koje je Vedrana poslala Deda Mrazu. Bez obzira na to da li Deda Mraz postoji ili ne, Vedranine želje mogu biti ispunjene.

 U Beogradu postoji nekoliko agencija koje organizuju posete dekice sa bradom u crvenom odelu. U zavisnosti od termina i programa, druženje sa Deda Mrazom košta od 990 do 87.000 dinara. Agencija „Dedamrazovi“ upošljava pet radnika i kako kažu zaposleni, interesovanje je veliko i jedva postižu da obiđu sve mališane.

– Najviše nas zovu roditelji čija su deca uzrasta od tri do sedam godina. Deca mlađa od tri godine, uglavnom se boje kostimiranih ljudi, dok deca školskog uzrasta prestaju da veruju u Deda Mraza. Mada, dešava se i da nas pozove devojka koja želi da dečku pošalje poklon i tako ga iznenadi, ili da ćerka organizuje posetu ocu penzioneru, da se ne bi osetio previše starim u praznične dane – priča Željko Ristivojčević iz agencije „Dedamrazovi“. Prethodnih godina u 90 odsto slučajeva usluge ove agencije tražile su firme koje su želele da obraduju decu svojih radnika. Ove godine to se promenilo i sada najveće interesovanje vlada za kućne posete.

– Jednom smo bili pozvani da posetimo dete staro 15 godina, to nismo znali dok nismo ušli u kuću. Ne zna se ko je tom prilikom bio više iznenađen ali smo i tada odradili svoje uz malo improvizacije – priseća se jedan od Deda Mrazova.

U vašu kuću ili firmu Deda Mraz može doći sam ili u društvu patuljka i Baba Mraze. Tom prilikom vesela družina ispričaće priču o dobroćudnom starcu koji obilazi decu za praznike i daruje ih ukoliko su bili dobri. Animacija traje od 30 do 60 minuta u zavisnosti od programa i broja dece. Najjeftija varijanta ovakvog druženja 31. decembra do 17:30 časova, košta 2.900 dinara i podrazumeva posetu Deda Mraza jednom detetu. Ukoliko porodica ima dvoje ili više dece poseta će koštati 3.500 dinara. Ako uz Deda Mraza deca žele da vide i patuljka cena je 11.000 dinara. Najskuplja kućna poseta dva sata pre ponoći košta 21.000 dinara i tada će Deda Mraz društvo praviti Baba Mraza ili patuljak.

„Dedamrazovi“ organizuju i predstave i druženje sa Diznijevim junacima koji će deci deliti paketiće, a kao uspomenu na to druženje mališani će dobiti fotografije sa svojim omiljenim junacima. Kad je u pitanju ovakav program najmanje novca, 16.000 dinara, treba izdvojiti za lutkarsku predstavu, dok celokupna novogodišnja žurka košta 87.000 dinara.

Već drugog januara, kako praznično raspoloženje opada, Deda Mraz se može iznajmiti za 990 dinara. Iz agencije napominju da ove cene važe na teritoriji Beograda za relaciju do 15 kilometara od centra grada, za relacije do 40 kilometara cena se uvećava za 50 odsto. Na udaljenosti od 40 do 100 kilometara cenovnik je skuplji 100 odsto.

Za roditelje koji ne mogu svojoj deci da priušte sopstvenog Deda Mraza, postoje i druge mogućnosti za novogodišnje druženje. Jedno od rešenja je tradicionalna manifestacija „Ulica otvorenog srca“, gde 1. januara od Takovske pa do Makedonske ulice, mališane očekuju ulični animatori, zabavljači, glumci i muzičari.

Za razvoj mašte

Psiholozi smatraju da fenomen Deda Mraza pogoduje moralnom razvoju dece. Ovaj mit pomaže mališanima da jasnije prave razliku između dobrog i rđavog ponašanja. Deca uče da se lepo ponašanje nagrađuje, a razmišljanje o Deda Mrazu utiče i na razvoj mašte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari