U trodnevnu posetu Novom Pazaru krenulo je 60 učenika šestih i sedmih razreda iz pet vračarskih osnovnih škola, kako bi se upoznali i družili sa vršnjacima iz ovog grada u okviru projekta Kancelarije za mlade Novi Pazar „Grad dobrih domaćina“.

 Prema rečima Snežane Knežević, direktorke OŠ „Vladislav Ribnikar“, cilj projekta je da se pruži prilika mladima iz različitih krajeva naše zemlje da posete Novi Pazar, Sijenicu i Tutin, i upoznaju se sa običajima, kulturom tradicijom i prirodom, a pre svega da uspostave kontakte sa mladima sandžačkog kraja, kroz bratimljenje njihovih škola.

– U projektu učestvuje oko 600 učenika iz cele zemlje. Projektom je predviđeno bratimljenje četiri osnovne škole iz Novog Pazara i po jedne iz Tutina i Sjenica, pored naše škole, sa Vračara su krenuli i đaci škola “Siniša Nikolajević”, “Petar Drugi Karađorđević”, “Svetozar Marković” i “Sveti Sava”, a takođe će učestvovati i mališani škola iz Niša, Kragujevca, biće i škola iz Vojvodine i drugih gradova Srbije. Bratimljenje će doprineti da se mladi približe jedni drugima i da se stvore neposredne prijateljske veze među njima – kaže Knežević. Ona dodaje da će učenicima domaćini biti njihovi vršnjaci u čijim će domovima boraviti tokom tri dana, jer u nedelju se već vraćaju za Beograd. Predviđeno je, ističe Kneževićeva, da sledeće godine na proleće mališani iz Sandžaka uzvrate posetu svojim drugarima iz bratskih škola.

– Sa decom na put su krenuli po jedan nastavnik i direktor škole. Obezbeđen nam je bogat program, deca će imati različite aktivnosti i radionice. Obićemo Pešter, Mokru goru, biće održana i pozorišna predstava, a biće i sportskih takmičenja. Takođe će imati i dosta slobodnog vremena da za druženje – kaže Dragi Lukić, direktor OŠ “Svetozar Marković”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari