Koalicija stranaka okupljenih oko Demokratske stranke „Izbor za bolji Beograd“ i SPS-PUPS-JS biće na vlasti u Beogradu i naredne četiri godine. Izborom predsednika, zamenika predsednika i sekretara Skupštine grada Beograda, kao i potvrđivanjem 110 odborničkih mandata, juče je konstituisana Skupština grada Beograda.


Za predsednika gradskog parlamenta izabran je Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu, a njegov zamenik je ponovo Zoran Alimpić iz Demokratske stranke (DS). Irena Ljubomirović Ivanković iz DS će takođe nastaviti da obavlja svoju funkciju na mestu sekretarka Skupštine. Sednica na kojoj će biti izabrani gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i članovi Gradskog veća zakazana je za danas u 10 sati. Očekuje se da će za gradonačelnika biti izabran Dragan Đilas, koji je i u prethodne četiri godine obavljao tu dužnost, dok je njegov zamenik Milan Krkobabić izjavio da više neće biti na tom mestu.

Za Antića, koji je bio jedini kandidat za predsednika gradskog parlamenta, tajnim glasanjem se izjasnilo 67 odbornika, što je za četiri glasa više od ukupnog broja odbornika vladajuće većine, odnosno odbornika sa liste „Izbor za bolji Beograd“, koja broji 50 članova i koalicije oko SPS, sa 13 odbornika.

Antić je rekao da prioritet rada gradskih vlasti treba da bude nastavak infrastrukturnih projekata, ali i usvajanje planske dokumentacije čime će se definisati nove privredne zone koje treba da omoguće zaposlenje Beograđana.

– U gradskoj skupštini ne bi trebalo da bude mesta za visoku politiku već su ključni bolji život Beograđana i predlaganje rešenja za njihove probleme – rekao je Antić.

Jučerašnju sednicu obeležile su ostavke na mesto odbornika koje su usmeno podneli vršilac dužnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, kao i rasprava između Vučića i dosadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa.

Vučić je rekao da je gradska vlast napravila „nezapamćen dug u istoriji grada“ od 802 miliona evra, dok je na početku njihovog mandata dug iznosio 117 miliona evra, i da zato Antić ne bi trebalo da bude ponovo izabran za predsednika Skupštine grada.

– Ništa nije učinjeno da se privuku novi investitori, a nezaposlenost Beograđana je najvećem nivou – rekao je Vučić.

Đilas je odgovorio da je Beograd manje zadužen u odnosu na neke druge gradove, poput Njujorka, aludirajući na posetu bivšeg gradonačelnika ovog grada Rudolfa Đulijanija koju je pre izbora organizovao SNS. On je kazao i da se dug Beograda, čija je glavnica 500 miliona evra, redovno izmiruje, ali i da su građani na izborima 6. maja potvrdili da je u gradu postignuto mnogo dobrih rezultata u prethodne četiri godine.

– Skupština grada je donela niz odluka koje su pomogle penzionerima i ugroženim kategorijama stanovništva, odluke koje su uredile grad i omogućile dalji razvoj infrastrukture – istakao je Đilas.

Odborničke grupe DSS-a nije podržala predlog da Antić ponovo bude izabran za predsednika Skupštine grada. Ipak, Andreja Mladenović, šef odborničke grupe DSS-a, istakao je da očekuje bolju i konkretniju saradnju između opozicije i vladajućih stranaka, koja, kako je naglasio, umnogome zavisiti upravo od vlasti.

Sporazum PUPS-a i DS-a

Dragan Đilas i Milan Krkobabić najavili su pre početka jučerašnje sednice nastavak najznačajnijih socijalnih programa i u narednom mandatu u Beogradu, što je osnova koalicionog sporazuma koji su oni kao zamenici predsednika DS-a i PUPS-a i odbornici potpisali.

Krkobabić je rekao da će penzioneri u Beogradu sa primanjima nižim od 20.000 godišnje dobijati dodatnih 20.000 dinara u četiri jednake rate, kao i da će biti povećan broj penzionera koji će primati pomoć.

– Naš koalicioni sporazum je nastavak naše četvorogodišnje saradnje i zasniva se na zaštiti interesa najugroženijih. Do sad je 65.000 penzionera dobijalo dodatnu pomoć, a taj broj će se popeti na 115.000 – istakao je Krkobabić i dodao da sporazum predviđa i otvaranje prvog centra za socijalno preduzetništvo.

Đilas je izjavio da veruje da će republička vlada imati snage da neka od rešenja grada, kao što je pomoć najsiromašnijim građanima, primeni i na republičkom nivou.

– U Srbiji 228 hiljada penzionera ima primanja manja od 12.000 dinara. Pored beogradskih penzionera, kojima mi već pomažemo, i ostali penzioneri u Srbiji bi trebalo da godišnje dobiju bar još jednu penziju kao vid pomoći najsiromašnijima. To nije iznos koji republički budžet ne bi mogao da izdrži, a njima je pomoć neophodna jer je živeti u Srbiji sa desetak hiljada mesečno nemoguće – istakao je Đilas.

U parlamentu pet odborničkih grupa

U Skupštini je pet odborničkih grupa: „Izbor za bolji Beograd“ koju predvodi Nevenka Nikolić sa 50 mandata, zatim „Pokrenimo Beograd“ čiji je šef Nebojša Stefanović sa 37 mandata, odbornička grupa DSS sa 10 mandata koju predvodi Andreja Mladenović, dok devet odbornika SPS-JS predvodi Nikola Nikodijević, a četvoročlanu odborničku grupu PUPS Milan Krkobabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari